Dierenarts van Wacht

  • 24/7

    Bereikbaar

    Wij staan 24/7 voor u klaar om u te helpen een dierenarts in uw gemeente te vinden.

    Bel ons!
  • 24/7

    Geholpen

    Wij garanderen steeds een berschikbare dierenarts in de buurt van uw gemeente te kunnen vinden.

    Bel ons!

Dag en nacht

Onze medewerkers beantwoorden uw oproep dag en nacht. Wij kunnen u op elk moment de gegevens van een beschikbare dierenarts bezorgen.

Bel ons

Uw Gemeente

Ook in uw gemeente kunnen wij 24/7 een beschikbare dierenarts of dierenarts van wacht terugvinden. Onze medewerkers staan dag en nacht ter uwer beschikking.

Lees meer

Wachtdienst

Onze medewerkers verzamelen elke dag opnieuw alle gegevens over de wachtdiensten en de dierenarts van wacht in uw regio. Wij staan 24/7 voor u klaar.

Bel ons

Katten zijn vatbaar voor een blaasontsteking

Elke dierenarts krijgt er regelmatig een over de vloer: een kat met een blaasontsteking. Daarom is het belangrijk dat u de symptomen kent. Want hoe onschuldig een blaasontsteking mag klinken, ze kan uw kat behoorlijk ziek maken.

 

Elke kat kan een blaasontsteking krijgen. Toch lopen sommige katten meer gevaar dan andere. Viervoeters die te veel wegen of onvoldoende bewegen hebben vaker last van een blaasontsteking. Ook stress kan een boosdoener zijn, net als blaasgruis. Deze kristalvormige deeltjes beschadigen de urinewegen van uw kat, wat tot een infectie van de urinewegen kan leiden.

 

Hoe u blaasgruis kunt voorkomen:

● Laat uw kat voldoende drinken, zodat ze goed kan wateren en afvalstoffen uit het lichaam kan verwijderen.
● Geef uw kat geen voeding die te veel magnesium bevat. Dit werkt blaasgruis in de hand.
● Geef uw kat maaltijden i.p.v. onbeperkte toegang tot eten. Zo voorkomt u dat de zuurtegraad van de urine de hoogte ingaat, wat blaasgruis kan veroorzaken.

Er kunnen ook andere oorzaken aan de basis van een blaasontsteking liggen:

● blaassteen
● aangeboren blaasafwijkingen
● blaastumoren
● poliepen
● …

 

Symptomen

Wanneer uw kat een blaasontsteking heeft, zal ze vaker moeten plassen. Toch zal de hoeveelheid urine die ze uitplast beperkt zijn. Ze zal daarom gaan persen, om het onderste uit de kan te halen. Een kat met een blaasontsteking kan ook buiten de kattenbak gaan plassen. Wanneer er bloed in de urine zit, neemt u best zo snel mogelijk contact op met een dierenarts.

 

Opgelet met katers

Vooral katers kunnen behoorlijk afzien van een blaasontsteking. Stelt u vast dat uw kater niet meer kan plassen, verwittig dan uw dierenarts. Hoewel de kater niet meer urineert, blijft de blaas zich vullen waardoor ze uiteindelijk kan scheuren. Ook de nieren lopen schade op.

● Loopt uw kat raar?
● Wordt ze sloom?
● Wil uw kat niet eten?
● Braakt ze?
● Heeft ze buikpijn?
● Zit uw kat te persen op de kattenbak, terwijl er geen druppel uitkomt?

Antwoordde u ‘ja’? Neem dan contact op met uw dierenarts. Wanneer uw kat een blaasontsteking heeft, zullen de nierwaarden stijgen en hartritmestoornissen optreden. Uw kat kan hieraan sterven. Daarom is het belangrijk om de plasbuis zo snel mogelijk weer vrij te maken. Een kater heeft een smallere urinebuis, waardoor hij sneller een blaasontsteking heeft dan zijn vrouwelijke soortgenoot.

 

Behandeling

Wanneer uw kat een blaasontsteking heeft, zonder dat er blaasgruis aanwezig is, dan kan uw dierenarts de volgende behandelingen overwegen:

● Aangepaste voeding: uw dierenarts kan vragen om het dieet van uw kat aan te passen.
● Voldoende drinkwater: om de urineproductie te bevorderen, is het belangrijk dat uw kat voldoende drinkt. De dierenarts kan eventueel vocht bijgeven, wanneer ze onvoldoende urine produceert.
● Wanneer het om een bacteriële infectie gaat, zal de dierenarts antibiotica voorschrijven.
● Om de ontsteking te doen afnemen, moet u uw kat pijnstillers met een ontstekingsremmende werking geven.
● Uw dierenarts kan ook blaasontspanners voorschrijven, die veelvuldig persen moeten voorkomen.

Heeft uw kat een blaasontsteking gekregen door blaasgruis, dan is het belangrijk dat de dierenarts de gezondheid van uw kat nauw opvolgt. Na drie à vier weken gaat u best opnieuw langs om een urinestaaltje in te leveren. Uw dierenarts zal nagaan of er nog kristallen (blaasgruis) in de urine zitten, of de urine minder geconcentreerd is en de zuurgraad goed zit. Na een drietal maanden brengt u opnieuw een urinestaal binnen bij de dierenarts. Hij kan dan nagaan of aangepaste voeding nog noodzakelijk is. Ook kan hij een mogelijk nieuwe blaasontsteking opsporen. Bij hardnekkige gevallen is het immers niet ongewoon dat de ontsteking terugkeert. Daarom is het vooral bij katers aan te raden om speciale voeding levenslang te geven, om erger te voorkomen.

Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie over dit thema? Contacteer uw dierenarts.

Wat is er dringend?

Altijd een noodgeval

Een blaasontsteking impliceert niet altijd een noodzaak voor een tussenkomst van een dierenarts van wacht. Wanneer uw kat echter niet meer kan plassen, dient u snel hulp te zoeken, deze situatie mag niet te lang aanhouden. Bovendien is een blaasontsteking meestal bijzonder onaangenaam voor het dier, waardoor een iets snellere tussenkomst toch wenselijk is, hoewel niet steeds absoluut noodzakelijk.

Onze medewerkers weten op elk moment van de dag of de nacht welke dierenarts van wacht is of bij welke dierenarts of wachtdienst u nog terecht kan.