Dierenarts van Wacht

  • 24/7

    Bereikbaar

    Wij staan 24/7 voor u klaar om u te helpen een dierenarts in uw gemeente te vinden.

    Bel ons!
  • 24/7

    Geholpen

    Wij garanderen steeds een berschikbare dierenarts in de buurt van uw gemeente te kunnen vinden.

    Bel ons!

Dag en nacht

Onze medewerkers beantwoorden uw oproep dag en nacht. Wij kunnen u op elk moment de gegevens van een beschikbare dierenarts bezorgen.

Bel ons

Uw Gemeente

Ook in uw gemeente kunnen wij 24/7 een beschikbare dierenarts of dierenarts van wacht terugvinden. Onze medewerkers staan dag en nacht ter uwer beschikking.

Lees meer

Wachtdienst

Onze medewerkers verzamelen elke dag opnieuw alle gegevens over de wachtdiensten en de dierenarts van wacht in uw regio. Wij staan 24/7 voor u klaar.

Bel ons

Droogte doet gevaar voor blauwalgen toenemen.

Vergis u niet: blauwalgen zijn giftig voor honden. Hoe droger en warmer de zomer, hoe groter de kans dat uw viervoeter ermee in aanraking komt. Vergeet niet dat deze bacteriën ook voor ons geen pretje zijn. Denk daarom twee keer na voordat u deze zomer samen met uw viervoeter in een plas of meer duikt.

 

Blauwalg is de verzamelnaam voor een reeks cyanobacteriën met dezelfde eigenschappen. Afhankelijk van de soort zijn ze in staat om gifstoffen te produceren, die ze vervolgens in stilstaand en overwegend warm water verspreiden. Daarom is het belangrijk dat u blauwalg herkent, niet alleen omwille van uw eigen gezondheid maar ook om uw viervoeter ervoor te beschermen.

 

Perfecte weersomstandigheden

Wist u dat blauwalgen niet alleen voorkomen in plassen en meren, maar ook in de drinkbak van uw hond. De blauwalg ontwikkelt zich optimaal in stilstaand water, liefst bij een temperatuur tussen de 20 en 30 graden Celsius. Het zomerse weer van de afgelopen weken vormt dus de perfecte gelegenheid om blauwalgen tegen het lijf te lopen. Wanneer blauwalg komt bovendrijven, vormt het een groenkleurige schemer op het water. Vermijd in dit geval alle contact en zorg ervoor dat uw hond geen druppel ervan inslikt.

Wanneer uw hond in contact komt met water waarin blauwalg zit, moet hij er niet perse van drinken om een besmetting op te lopen. Wanneer hij een lekker rondje zwemt of in het water speelt, is de kans al reëel dat hij gevaar loopt. Zeker wanneer uw hond zijn vacht schoon likt na het zwemmen, neemt het risico op een besmetting drastisch toe.

Herken de symptomen

Wanneer uw hond, of een ander huisdier, in contact komt met blauwalg, dan zal hij zich in eerste instantie misselijk gaan voelen. Hij gaat braken, zijn stoelgang gaat verdunnen. Kortom, uw hond gaat op verschillende manieren verzwakken. Wanneer de besmetting zeer ernstig is, zal hij beginnen trillen en stuiptrekkingen krijgen. Ook ademhalingsproblemen en verlamming kunnen het gevolg zijn van een besmetting met blauwalg. Wanneer u niet tijdig ingrijpt zal uw hond uiteindelijk sterven. Zelfs een kleine dosis blauwalg kan ervoor zorgen dat uw hond binnen enkele uren kansloos is.

Trek dus aan de alarmbel als uw hond de volgende symptomen ervaart:
● evenwichtstoornissen
● ademhalingsproblemen
● krampen en/of diarree
● braken en/of overdreven kwijlen
● sloomheid

Check ook of de tong van uw viervoeter mogelijk blauw kleurt, wat wijst op een zuurstoftekort. Hoe dan ook is het belangrijk om zo snel mogelijk de dierenarts te contacteren.

De symptomen van een besmetting met blauwalg kunnen binnen enkele minuten optreden, maar soms duurt het ook drie tot vijf uur voordat u iets zult merken. Alles hangt af van de soort bacterie die de vergiftiging in de hand werkte. Ongeacht welke variant aan de basis ligt, een tegengif is er niet. Soms kan het wel zinvol zijn om uw hond te laten braken. Bent u zeker dat uw hond in besmet water gezwommen heeft? Reageer dan zo snel mogelijk voordat het te laat is.

 

Herken blauwalgbesmetting

Wanneer er blauwalg in het water circuleert, is het aan de bevoegde gemeente of overheidsdienst om de nodige waarschuwingen uit te sturen. Dat neemt niet weg dat u soms in contact komt met besmet water, zonder dat u het goed en wel beseft. Laat uw hond niet in water zwemmen dat de volgende kenmerken vertoont:
● blauwgroene waas op het water (wanneer blauwalgen tot bloei komen, kan het water ook rood of bruin kleuren)
● muffe geur
● dode vissen of andere dode dieren in het water (blauwalg onttrekt zuurstof uit het water en vergiftigt ook dieren die van de poel komen drinken)

Wees bij aanhoudend warm en droog weer dus zeker op uw hoede en laat uw hond niet eender waar een duik nemen.

Heeft u meer vragen over blauwalg en de mogelijke gevolgen? Contacteer uw dierenarts voor meer informatie.

Wat is er dringend?

Diverse klachten mogelijk

Kwam uw huisdier recent in aanraking met vijverwater en merkt u een volgende symptomen:
● evenwichtstoornissen
● ademhalingsproblemen
● krampen en/of diarree
● braken en/of overdreven kwijlen
● sloomheid,
aarzel dan niet langer en contacteer onmiddellijk uw dierenarts of de dierenarts van wacht.

Onmiddellijk naar de dierenarts

Onze medewerkers weten op elk moment van de dag of de nacht welke dierenarts van wacht is of bij welke dierenarts of wachtdienst u nog terecht kan.