Dierenarts van Wacht

  • 24/7

    Bereikbaar

    Wij staan 24/7 voor u klaar om u te helpen een dierenarts in uw gemeente te vinden.

    Bel ons!
  • 24/7

    Geholpen

    Wij garanderen steeds een berschikbare dierenarts in de buurt van uw gemeente te kunnen vinden.

    Bel ons!

Dag en nacht

Onze medewerkers beantwoorden uw oproep dag en nacht. Wij kunnen u op elk moment de gegevens van een beschikbare dierenarts bezorgen.

Bel ons

Uw Gemeente

Ook in uw gemeente kunnen wij 24/7 een beschikbare dierenarts of dierenarts van wacht terugvinden. Onze medewerkers staan dag en nacht ter uwer beschikking.

Lees meer

Wachtdienst

Onze medewerkers verzamelen elke dag opnieuw alle gegevens over de wachtdiensten en de dierenarts van wacht in uw regio. Wij staan 24/7 voor u klaar.

Bel ons

Alvleesklierontsteking: moeilijk op te sporen gevaar

Elke kat, jong of oud, is vatbaar voor een alvleesklierontsteking. Wanneer uw viervoeter lijdt aan pancreatitis, de Latijnse benaming voor deze aandoening, zijn er verschillende signalen die u hierop kunnen attent maken. Toch blijft het vrij moeilijk om de diagnose tijdig te stellen.

 

Een kat die last heeft van een alvleesklierontsteking kan verschillende ongemakken ervaren. Ze heeft vaak buikpijn, kan braken en last hebben van diarree. Vaak gaat ze ook slecht eten. Elke kat kan het slachtoffer worden van pancreatitis, maar wanneer ze chronische maag- en darmklachten heeft, zal de kans groter zijn dat op een dag de alvleesklier gaat ontsteken.

 

Onduidelijke oorzaak

Wanneer een kat pancreatitis heeft, kunnen er veel oorzaken aan de basis liggen. Soms is het onduidelijk waar de ontsteking vandaan komt. Daarom is het voor dierenartsen soms knap lastig om de juiste diagnose te stellen. Enkel medicatie en eventueel zelfs een opname kunnen de kat helpen. De intensieve zorg voor een kat met een ernstige alvleesklierontsteking duurt soms weken. Het kan zijn dat de kat volledig herstelt, maar in sommige gevallen kan een alvleesklierontsteking ook dodelijk zijn.

Een alvleesklierontsteking kan dus acuut of chronisch zijn. Wanneer een kat een acute ontsteking heeft, treden er korte en heftige symptomen op. Bij de chronische variant zijn de klachten milder, maar is de kat langer ziek. De meest voorkomende symptomen zijn: niet eten, braken, buikpijn, diarree, uitdroging…

 

Diagnose

Wanneer u vermoedt dat uw kat een alvleesklierontsteking heeft, is het belangrijk om zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan. Die zal u enkele gerichte vragen stellen m.b.t. het gedrag van uw kat, om vervolgens een onderzoek te doen. Om een goede diagnose te kunnen stellen, kan de dierenarts terugvallen op enkele onderzoeken: een bloedonderzoek, een echografie en/of biopten.

Het is aan de kat zelf om de ontsteking tegen te gaan. Dierenartsen kunnen enkel medicatie voorschrijven die de symptomen van pancreatitis verlichten, maar een middel om dit te doen verdwijnen bestaat helaas niet. Zo kan de dierenarts medicatie geven tegen buikpijn en braken. Afhankelijk van de toestand van de kat, kan het zijn dat ze aan het infuus moet, om uitdroging te voorkomen.

Of het nu gaat om een acute of chronische vorm van pancreatitis, het is belangrijk om uw kat zo snel mogelijk de nodige zorgen toe te dienen. Vaak herstelt de kat na enkele weken, maar soms is er niets tegen te beginnen. Er snel bijzijn is dus de boodschap!

 

Heeft u nog vragen over pancreatitis? Neem dan contact op met uw dierenarts voor meer info.

Wat is er dringend?

Steeds bijzonder pijnlijk

Een ontsteking van de pacreas is steeds bijzonder pijnlijk. U doet er goed aan onmiddellijk hulp in de te roepen van de dierenarts van wacht.

Onze medewerkers weten op elk moment van de dag of de nacht welke dierenarts van wacht is of bij welke dierenarts of wachtdienst u nog terecht kan.