Dag en nacht
Onze medewerkers beantwoorden uw oproep dag en nacht. Wij kunnen u op elk moment de gegevens van een beschikbare dierenarts bezorgen.
Bel onsUw Gemeente
Ook in uw gemeente kunnen wij 24/7 een beschikbare dierenarts of dierenarts van wacht terugvinden. Onze medewerkers staan dag en nacht ter uwer beschikking.
Lees meerWachtdienst
Onze medewerkers verzamelen elke dag opnieuw alle gegevens over de wachtdiensten en de dierenarts van wacht in uw regio. Wij staan 24/7 voor u klaar.
Bel onsChronisch braken
Wanneer uw hond of kat regelmatig braakt, dan is het logisch dat u zich zorgen begint te maken. In het ergste geval is uw huisdier immers ziek, waardoor professionele hulp noodzakelijk is. Echter, sommige katten en honden braken ook regelmatig om hun maag te reinigen, waar op zich niks mis mee is. Hoe weet u dan wanneer u bij een dierenarts moet langsgaan of niet? We vertellen het u graag.
Acuut vs. chronisch braken
Wanneer we bij honden en katten spreken over braken, is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen de acute en chronische vorm. Bij acuut braken zal uw huisdier gedurende enkele dagen veelvuldig braken, wat kan wijzen op een ziekte die in de meeste gevallen vrij makkelijk te genezen is. Bij chronisch braken kunnen regelmatige braakbuien weken tot maanden aanhouden. Verwar deze aandoening niet met oprispingen, waarbij de slokdarminhoud terug in de mond terecht komt, of met het opwerpen van eten na een hevige hoestbui.
Wanneer uw hond of kat last heeft van chronisch braken, dan kan dit het gevolg zijn van een chronische maagontsteking, een tumor of een maagzweer. Ook wanneer uw huisdier lever-, nier- of pancreasproblemen kan frequent braken ontstaan. Zeker wanneer uw kat of hond zich vaak misselijk voelt, zienderogen vermagerd of uitdrogingsverschijnselen vertoont is het aangewezen om zo snel mogelijk een dierenarts in te schakelen. Heeft het braaksel van uw huisdier een gele of bruine kleur? Grijp dan zo snel mogelijk in en el de dierenarts. Hij kan aan de hand van een bloedonderzoek, met een endoscopie, een echo- of radiografie vaststellen wat er precies aan de hand is.
Onschuldig braken
Toch hoeft uw huisdier niet ziek te zijn om te braken. Zo kunnen te gulzige honden na een maaltijd weer een deel uitbraken. Ook katten braken haarballen om hun te zware maag te verlichten. Honden en katten eten regelmatig gras om de maag te zuiveren. Een gezond huisdier kan makkelijk een à twee keer per week braken, zonder dat er iets ernstig aan de hand moet zijn.
Moet uw huisdier braken ten gevolge van een acute indigestie? Dan is het aangewezen om uw hond of kat 24 uur lang op water te laten overleven, zodat de maag zich kan herstellen. Is uw kat gezond maar braakt ze regelmatig? Kam ze dan wat vaker, zodat er niet te veel haarballen op de maag liggen. Zowel voor honden als voor katten is kwalitatief hoogstaande voeding belangrijk, omdat het de vertering bevorderd. Huisdieren met een gevoelige maag kunnen overschakelen op hypoallergene voeding. Indien uw huisdier een bepaalde ziekte heeft, dan zal uw dierenarts een aangepaste behandeling voorschrijven, al dan niet in combinatie met medicatie en speciale voeding.
Heeft u vragen over chronisch braken? Denkt u dat uw huisdier met een maagprobleem kampt? Neem dan zo snel mogelijk contact op met een dierenarts voor verder onderzoek.
Wat is er dringend?
Bloed, bruin, stinkend, projectiel!
Indien uw dier al enkele dagen aan het braken is, kan u een diergeneeskundig onderzoek niet langer uitstellen, contacteer onmiddellijk de dierenarts van wacht om uw huisdier te laten onderzoeken. Wanneer uw huisdier nog maar net braakt, maar is het braaksel bloederig, bruin van kleur of ruikt het naar stoelgang, dan dient u onmiddellijk de dierenarts met wachtdienst te contacteren. Merkt u het zogenaamde projectiel braken op, dat is een vorm van braken waarbij de maag zeer krachtig geledigd wordt en het braaksel als het ware naar buiten spuit? Dan mag u verder onderzoek niet langer uitstellen. Neem onmiddellijk contact op met onze dienst, zodat we u kunnen doorverwijzen naar de dichtsbijzijnde wachtdienst voor dierenartsen.
Onze medewerkers weten op elk moment van de dag of de nacht welke dierenarts van wacht is of bij welke dierenarts of wachtdienst u nog terecht kan.