Dierenarts van Wacht

  • 24/7

    Bereikbaar

    Wij staan 24/7 voor u klaar om u te helpen een dierenarts in uw gemeente te vinden.

    Bel ons!
  • 24/7

    Geholpen

    Wij garanderen steeds een berschikbare dierenarts in de buurt van uw gemeente te kunnen vinden.

    Bel ons!

Dag en nacht

Onze medewerkers beantwoorden uw oproep dag en nacht. Wij kunnen u op elk moment de gegevens van een beschikbare dierenarts bezorgen.

Bel ons

Uw Gemeente

Ook in uw gemeente kunnen wij 24/7 een beschikbare dierenarts of dierenarts van wacht terugvinden. Onze medewerkers staan dag en nacht ter uwer beschikking.

Lees meer

Wachtdienst

Onze medewerkers verzamelen elke dag opnieuw alle gegevens over de wachtdiensten en de dierenarts van wacht in uw regio. Wij staan 24/7 voor u klaar.

Bel ons

Darmproblemen bij konijnen

Het gebeurt vaker dan u denkt: konijnen die darmproblemen hebben. Veel eigenaars merken pas dat er iets mis is van zodra het konijn niet meer eet. Toch zijn er tal van andere tekenen die kunnen aangeven dat deze spring-in-het-veld zich niet zo lekker voelt. Het is belangrijk om de signalen tijdig op te merken, want een onschuldige buikpijn kan soms fataal zijn.

 

Vaak komen mensen bij de dierenarts langs omdat hun konijn niet meer eet. Wanneer de arts doorvraagt blijkt er al snel meer aan de hand te zijn. Konijnen die plots stoppen met eten vertoonden in de voorafgaande dagen vaak al andere kwaaltjes. Denk maar aan diarree, waarbij het konijn kleinere of zachtere keuteltjes produceert. Het is een makkelijk op te sporen symptoom dat in een vroeg stadium al aangeeft dat uw konijn niet zo goed in zijn vel zit.

 

Verstoorde darmflora

Er zijn verschillende redenen waarom een konijn zich plots wat minder voelt. Misschien ondervindt het beestje stress. Ook uitdroging kan ervoor zorgen dat de darmflora verstoord wordt. Te weinig vochtopname kan overigens ook tot constipatie leiden. Uw konijn kan last hebben van een infectie of een ziekte, die zowel de maag- en darmfunctie beïnvloedt en daarom minder gaat eten. Ook wanneer het konijn onvoldoende ruwe vezels binnenkrijgt, kan dit een negatief effect hebben op de gezondheid.

De gevaarlijkste variant van maag- en darmproblemen is zonder twijfel darm-immobiliteit. In dit geval gaan de darmen van uw konijn niet langer samentrekken, waardoor voedsel en opgelikte haren vastzitten in het darmkanaal. De dikke darm gaat blokkeren en tal van schadelijke bacteriën kunnen zich gaan ontwikkelen. In een volgende fase zal er steeds meer gas terechtkomen in de buik. Dit gas kan overigens giftig zijn, waardoor de lever van uw viervoeter overuren zal draaien. Indien u deze aandoening niet laat behandelen door de dierenarts, zal uw konijn een pijnlijke dood tegemoet gaan.

 

Gelukkig kunt u makkelijk achterhalen of uw konijn aan darm-immobiliteit lijdt. Produceert de springer des huizes kleinere of zelfs geen keutels? Blijven zijn uitwerpselen soms aan de haren kleven? Zijn de keutels gehuld in helder of gelig slijm? Zit hij in een hoekje te knarsetanden? Is uw konijn lusteloos? Besef dan dat er iets aan de hand is en roep meteen de hulp van uw dierenarts in. Ook wanneer de darmen veel of net geen geluid maken, moet u best zo snel mogelijk ingrijpen. Wanneer u er tijdig bij bent, kan de dierenarts alles in het werk stellen om uw konijn te redden.

 

Darm-immobiliteit opsporen

In tegenstelling tot bij de kat zijn haarballen van konijnen geen ophoping van haar. Deze ballen bestaan voor een deel uit haren, maar voor het overgrote deel uit voeding. Die kunnen het darmkanaal al dan niet voor langere tijd blokkeren. Wanneer uw konijn voldoende vocht en enzymen binnenkrijgt, zullen de haarballen vanzelf oplossen. Wanneer ze blijven steken spreken we dus van darm-immobiliteit, een aandoening die om professionele hulp vraagt.

Een dierenarts die van aanpakken weet, gaat in eerste instantie de buik van het konijn betasten en beluisteren. Hij kan ook een röntgenfoto nemen om de darminhoud na te gaan en te checken of er ergens een blokkade of gasophoping is. Wanneer er geen volledige blokkade is, kan deze met de juiste medicatie makkelijk verholpen worden. Indien de verstopping groter is, dan kan de dierenarts overgaan tot het opensnijden van de maag om de blokkade te verwijderen. Het moet gezegd dat deze ingreep levensgevaarlijk is. Konijnen die er wel doorkomen ondervinden achteraf nog te vaak hinder. Een dierenarts gaat dus alleen opereren als er geen enkele andere mogelijkheid is om uw dier te redden.

Verkeerde diagnose

Wanneer een dierenarts niet vaak konijnen over de vloer krijgt en bijgevolg niet van aanpakken weet, kan het gebeuren dat u met een verkeerde diagnose naar huis gaat. Op zich is vergissen menselijk, maar deze misrekening kan uw konijn wel fataal worden. Zorg er daarom voor dat u langsgaat bij iemand met de nodige kennis en ervaring.

Heeft u vragen of wenst u meer info over dit thema? Contacteer dan een gespecialiseerde dierenarts.

Wat is er dringend?

Een bijzonder specialisme

Konijntjes zijn geen katten die wortels eten, noch honden die tunnels graven. Deze diersoort wordt beschouwd als een bijzonder specialisme. Onze medewerkers weten bij welke dierenarts van wacht u met uw konijntje terecht kan en welke wachtdienst voor dierenartsen voldoende kennis heeft om uw konijntje te helpen.

Onze medewerkers weten op elk moment van de dag of de nacht welke dierenarts van wacht is of bij welke dierenarts of wachtdienst u nog terecht kan.