Dierenarts van Wacht

  • 24/7

    Bereikbaar

    Wij staan 24/7 voor u klaar om u te helpen een dierenarts in uw gemeente te vinden.

    Bel ons!
  • 24/7

    Geholpen

    Wij garanderen steeds een berschikbare dierenarts in de buurt van uw gemeente te kunnen vinden.

    Bel ons!

Dag en nacht

Onze medewerkers beantwoorden uw oproep dag en nacht. Wij kunnen u op elk moment de gegevens van een beschikbare dierenarts bezorgen.

Bel ons

Uw Gemeente

Ook in uw gemeente kunnen wij 24/7 een beschikbare dierenarts of dierenarts van wacht terugvinden. Onze medewerkers staan dag en nacht ter uwer beschikking.

Lees meer

Wachtdienst

Onze medewerkers verzamelen elke dag opnieuw alle gegevens over de wachtdiensten en de dierenarts van wacht in uw regio. Wij staan 24/7 voor u klaar.

Bel ons

Eerste hulp: hoe reanimeer ik mijn hond?

Elke hond kan een hartstilstand krijgen, zowel op jonge als op latere leeftijd. Gelukkig zijn er enkele trucs die ervoor kunnen zorgen dat u uw hond terug bij bewustzijn kunt brengen. Zorg ervoor dat u de volgende reanimatietechnieken onder de knie krijgt, zodat u in de toekomst mogelijk het leven van uw hond en dat van andere viervoeters kunt redden.

 

Reageert de hond nog?

Wanneer uw hond het bewustzijn verliest is het in eerste instantie belangrijk om na te gaan of uw hond nog reageert. U kunt op verschillende manieren de ademhaling van uw viervoeter controleren: door uw hand of een licht papiertje voor zijn neus of bek te houden. Op koudere dagen kan een spiegeltje ook helpen. Zorg er in ieder geval voor dat u de luchttoevoer op geen enkel moment verhindert. Ga ook na of het hart nog klopt. Dit doet u door uw vingers in de liesstreek van de hond te plaatsen, of door uw oor tegen de borst te leggen en dit ter hoogte van de linkerelleboog.

Merkt u dat uw hond niet langer ademt en dat er geen hartslag meer is? Zorg er dan voor dat u de luchtwegen zo goed mogelijk vrijmaakt. Trek de tong van uw hond uit de bek en check of er mogelijk nog een voorwerp in de keel zit dat er niet thuishoort.

Mond-op-neus

Wanneer de luchtwegen volledig vrijgemaakt zijn kunt u beginnen met de mond-op-neus beademing. Dat doet u door de bek van de hond te sluiten en rechtstreeks in de neus te ademen totdat de borst uitzet. Gebeurt dit laatste niet, controleer dan opnieuw of de luchtwegen vrij zijn. Van zodra de borst uitzet gaat u verder met de mond-op-neus beademing en dit aan een tempo van 12 à 15 keer per minuut. Daarna volgt de hartmassage.

Voordat u overgaat tot het masseren van het hart, legt u uw hond zachtjes op de rechterzijde. Het hart bevindt zich links aan de onderste helft van de borstkas, achter de elleboog van de voorste linkerpoot. Om de borstkas te ondersteunen plaatst u de ene hand onder het hart en de andere erover. Begin zachtjes op de borstkas van de hond te drukken. Hoe groter de hond, hoe harder u moet drukken. Druk de borstkas zachtjes in en laat ze dan weer rustig naar boven komen. Zo voorkomt u dat er ribben beschadigd worden. Bij grote honden moet u proberen om tussen de 80 en 120 keer per minuut te drukken, bij kleinere honden tussen de 100 tot 150 keer.

Blijven reanimeren

Hou niet op met uw hond te reanimeren totdat er een hartslag en regelmatige ademhaling is, of totdat de hond beweegt. Van zodra uw hond opnieuw bij bewustzijn is, moet u zo snel mogelijk de dierenarts verwittigen. Besef echter dat reanimatie in sommige gevallen niet werkt. Dat neemt niet weg dat u steeds kunt proberen om uw hond weer tot leven te wekken. Op die manier kunt u uzelf niets verwijten wanneer uw hond niet meer bij bewustzijn komt.

Meer weten over het reanimeren van uw hond? Contacteer uw dierenarts voor informatie en bijkomende vragen.

Wat is er dringend?

LAAT onmiddellijk iemand om hulp bellen

Wanneer uw huisdier moet gereanimeerd worden of gereanimeerd is, is een tussenkomst van een dierenarts van wacht steeds noodzakelijk, zelfs indien het dier intussen terug bij bewustzijn is gekomen. Laat onmiddellijk iemand de wachtdienst voor dierenartsen contacteren, terwijl u zelf het dier blijft reanimeren. Belangrijk is ook dat u de persoon, die u de opdracht geeft om te bellen naar de dierenarts van wacht, vraagt om u te melden of hij de dierenarts al dan niet heeft kunnen bereiken. In panieksituaties doen mensen vreemde dingen en het zou dus kunnen dat deze persoon niet belt naar de wachtdienst voor dierenartsen maar gewoon weg wandelt, terwijl u aan het reanimeren bent in de veronderstelling dat u snel zal worden afgelost door een dierenarts van wacht.

Onze medewerkers weten op elk moment van de dag of de nacht welke dierenarts van wacht is of bij welke dierenarts of wachtdienst u nog terecht kan.