Dag en nacht
Onze medewerkers beantwoorden uw oproep dag en nacht. Wij kunnen u op elk moment de gegevens van een beschikbare dierenarts bezorgen.
Bel onsUw Gemeente
Ook in uw gemeente kunnen wij 24/7 een beschikbare dierenarts of dierenarts van wacht terugvinden. Onze medewerkers staan dag en nacht ter uwer beschikking.
Lees meerWachtdienst
Onze medewerkers verzamelen elke dag opnieuw alle gegevens over de wachtdiensten en de dierenarts van wacht in uw regio. Wij staan 24/7 voor u klaar.
Bel onsHoe voorkomt u een maagkanteling bij uw hond?
Vooral mensen die grotere honden in huis nemen, moeten zich ervan bewust zijn dat viervoeters met een overwegend bredere en diepere borstkas gevoelig zijn voor een maagtorsie. Bij zo’n maagkanteling draait de maag waardoor een levensgevaarlijke situatie ontstaat. Onder het motto ‘voorkomen is beter dan genezen’ geven we u graag tips om dit te voorkomen.
Een maagtorsie of maagkanteling moet zowat een van de meest levensbedreigende aandoeningen zijn bij grote honden. Bij een kanteling van de maag wordt de ingang volledig afgesloten, waardoor de maag zich vult met gas en lucht. Ook de bloedsomloop en ademhaling raken ernstig verstoord, waardoor uw hond in geen tijd grote problemen ervaart.
Wanneer uw hond een maagtorsie heeft, moet hij hoe dan ook geopereerd worden. Wanneer de dierenarts snel kan ingrijpen, is de kans reëel dat uw hond het overleeft. Bij een maagkanteling telt elke minuut. Aarzel dus niet om professionele hulp te zoeken! Wanneer uw hond gered kan worden, zal de dierenarts overigens het nodige doen om ervoor te zorgen dat uw viervoeter geen tweede keer zo’n onaangename ervaring moet doorstaan.
Maagtorsie voorkomen
Gezien het vooral grotere honden met een brede en diepe borstkas zijn die gevoelig zijn voor een maagtorsie, kunt u een gastropexie overwegen. De dierenarts zet dan de maag vast aan de buikwand, zodat uw hond niet langer kans maakt op een maagkanteling. Maar er zijn ook minder zware ingrepen die kunnen voorkomen dat de maag van uw hond gaat kantelen:
● laat uw hond in een rustige omgeving eten
● geef uw hond meerdere keren per dag kleinere porties te eten. Zo voorkomt u een overvolle, zware maag, die mogelijk sneller kan kantelen
● zet de eetbak op de grond
● soms helpt het om droog- en natvoer te mengen
● laat uw hond een uur voor en twee uur na het eten geen zware inspanningen doen
Voornaamste slachtoffers maagkanteling
Zoals eerder aangegeven zijn het vooral grotere honden met een brede en diepe borstkas die een maagkanteling kunnen ervaren. Maar er zijn nog meer factoren die een maagtorsie sneller in de hand werken:
● reuen zijn gevoeliger voor een maagkanteling dan teven
● honden op middelbare leeftijd lopen een verhoogd risico
● bij nerveuze viervoeters kantelt de maag sneller
● ook magere honden zijn er gevoeliger voor
Maar hoe weet u nu precies wanneer uw hond een maagkanteling heeft? De volgende symptomen moeten een alarmbelletje doen rinkelen:
● uw hond is lusteloos
● hij probeert te braken, maar er komt niets uit
● uw viervoeter zal veel gaan kwijlen en janken
● vooral de linkerkant van de maag (achter de ribben) zal gaan opzwellen
● zowel zijn ademhaling als hartslag zullen versnellen
● de slijmvliezen gaan verbleken
● …
Hoe langer de maag in de knoop blijft liggen, hoe waarschijnlijk de kans dat er intern allerhande complicaties zullen optreden. Zo neemt het risico op ernstige stuwing van de milt toe. Bovendien kan een stuk van de maagwand afsterven en kan uw hond hartritmestoornissen krijgen.
Wanneer uw hond een maagtorsie heeft, zorg er dan voor dat u zo snel mogelijk de dierenarts hierover inlicht. Hoe sneller hij kan ingrijpen, hoe reëler de kans dat uw viervoeter dit avontuur overleeft. Heeft u vragen of wenst u verder advies? Raadpleeg uw dierenarts voor meer informatie.
Wat is er dringend?
Altijd een noodgeval
Wanneer u het vermoeden heeft dat uw hond een maagkanteling heeft dient u onmiddellijk een dierenarts te consulteren. Een maagkanteling is steeds levensbedreigend. Uw hond heeft dringend medische hulp nodig.
Onze medewerkers weten op elk moment van de dag of de nacht welke dierenarts van wacht is of bij welke dierenarts of wachtdienst u nog terecht kan.