Dag en nacht
Onze medewerkers beantwoorden uw oproep dag en nacht. Wij kunnen u op elk moment de gegevens van een beschikbare dierenarts bezorgen.
Bel onsUw Gemeente
Ook in uw gemeente kunnen wij 24/7 een beschikbare dierenarts of dierenarts van wacht terugvinden. Onze medewerkers staan dag en nacht ter uwer beschikking.
Lees meerWachtdienst
Onze medewerkers verzamelen elke dag opnieuw alle gegevens over de wachtdiensten en de dierenarts van wacht in uw regio. Wij staan 24/7 voor u klaar.
Bel onsGevaarlijke etenswaren voor uw kat
Net als honden lopen katten gevaar wanneer ze in contact komen met bepaalde voedingsstoffen. Omdat niet elk kattenbaasje even goed op de hoogte is van de mogelijke gevaren van melk, chocolade en andere dagelijkse etenswaren, geven we u graag een overzicht van enkele zaken die u zeker moet vermijden.
Melk
Het klinkt misschien raar, maar laat uw kat nooit melk drinken. Deze viervoeters zijn immers lactose-intolerant, waardoor ze bij inname van koeienmelk spijsverteringsproblemen kunnen ervaren. Ze kunnen op deze manier maagproblemen krijgen, vaak met diarree tot gevolg.
Zijn katten dan niet dol op melk? De ene wel en de andere niet. Wilt u uw kat melk geven? Zorg er dan voor dat het om ‘poezenmelk’ gaat of koop lactosevrije melk in de supermarkt.
Rauw eiwit
Hoewel sommigen beweren dat rauw eigeel geen kwaad kan, moet u vooral voorzichtig zijn met rauw eiwit. Dit bevat immers stoffen die de opname van biotine in de war brengt. Bovendien kunnen de chemische processen in het lichaam verstoord geraken. Daarnaast kunnen rauwe eieren ook bij uw kat salmonella of een ontsteking van de alvleesklier veroorzaken. Rauwe eieren in z’n geheel vermijden is dus aangewezen.
Randjes van charcuterie
Net als melk kunnen vetrandjes het maag- en darmstelsel van uw kat danig overhoop halen. Ook de alvleesklier kan op een verkeerde manier gaan reageren wanneer u te veel charcuterierandjes aan uw kat geeft. Bovendien is het niet aan te raden uw kat botjes te geven om op te kauwen, ook niet als er toch nog wat restjes vlees aanhangen. Deze kunnen versplinteren en zo ook maagproblemen creëren.
Druiven
Druiven zijn altijd slecht voor de kat. Of het nu om de verse variant of om gedroogde rozijnen gaat, ze veroorzaken vroeg of laat nierfalen. Zelfs een kleine hoeveelheid kan de gezondheid van uw kat al schaden. Vermijd dus dat uw huisdier in contact komt met druiven of rozijnen. Gebeurt dit toch en begint uw kat veelvuldig te braken of hyperactief gedrag te vertonen? Waarschuw dan zo snel mogelijk de dierenarts.
(Bies)look en ajuin
Katten zijn enorm gevoelig voor de giftige bestanddelen van ajuin en (bies)look. Omdat ze niet verteren, kunnen ze de rode bloedcellen beschadigen. Zelfs wanneer de kat maar een beetje ajuin of (bies)look eet, is het aangewezen om ze nauwlettend in de gaten te houden. Wordt ze kortademigheid of loom? Begint ze te braken of heeft ze diarree? Contacteer dan de dierenarts.
Sushi
Hoewel velen onder ons graag sushi eten, is het ten zeerste af te raden om het aan uw kat te geven. Ja, katten eten graag vis. Toch kan sushi leiden tot ernstige maag- en darmproblemen. Bovendien zal rauwe vis het vitamine B-gehalte van uw kat aantasten, waardoor ze neurologische problemen en stuiptrekkingen kan krijgen. In het ergste geval kan uw huisdier zelfs in coma geraken.
Chocolade
Chocolade is een doder, zowel voor honden als voor katten. Boosdoener is het giftige bestanddeel theobromine, dat een onregelmatige hartslag in de hand kan werken. Een ander symptoom van chocoladevergiftiging: abnormaal veel schudden met het lichaam. Wanneer u niet tijdig professionele hulp zoekt, kan uw kat zelfs overlijden. Wilt u meer weten over de gevaren van chocolade? Lees dan ook dit artikel.
Planten
Er zijn ook tal van planten, zowel binnenshuis als in de tuin, die het leven van uw kat in gevaar kunnen brengen. Denk maar aan azalea’s, lelies, kerstster, hulst, … Meer weten? Klik hier.
Wenst u meer informatie over dit thema? Raadpleeg uw dierenarts voor verdere vragen.
Wat is er dringend?
Een vergiftiging is steeds ernstig
Indien uw kat iets heeft gegeten dat hij beter niet eet of waarvan u vemoedt dat het giftig zou kunnen zijn, contacteer dan zo snel mogelijk een dierenarts van wacht. Laat zeker nooit het dier braken zonder vooraf een dierenarts te hebben gesproken. Soms maakt u het immers zelf erger door het dier te laten braken.
Onze medewerkers weten op elk moment van de dag of de nacht welke dierenarts van wacht is of bij welke dierenarts of wachtdienst u nog terecht kan.