Dierenarts van Wacht

  • 24/7

    Bereikbaar

    Wij staan 24/7 voor u klaar om u te helpen een dierenarts in uw gemeente te vinden.

    Bel ons!
  • 24/7

    Geholpen

    Wij garanderen steeds een berschikbare dierenarts in de buurt van uw gemeente te kunnen vinden.

    Bel ons!

Dag en nacht

Onze medewerkers beantwoorden uw oproep dag en nacht. Wij kunnen u op elk moment de gegevens van een beschikbare dierenarts bezorgen.

Bel ons

Uw Gemeente

Ook in uw gemeente kunnen wij 24/7 een beschikbare dierenarts of dierenarts van wacht terugvinden. Onze medewerkers staan dag en nacht ter uwer beschikking.

Lees meer

Wachtdienst

Onze medewerkers verzamelen elke dag opnieuw alle gegevens over de wachtdiensten en de dierenarts van wacht in uw regio. Wij staan 24/7 voor u klaar.

Bel ons

Teken veroorzaken steeds vaker de ziekte van Lyme, zowel bij katten als bij honden

Hoewel veel mensen denken dat teken vooral in de zomer actief zijn, kunnen deze beestjes heel wat schade aanrichten in de lente- en herfstmaanden. Ook het aantal teken dat besmet is met de ziekte van Lyme neemt jaarlijks zienderogen toe, waardoor je zowel in het voor- als het najaar jouw viervoeter best van kop tot poot onderzoekt. Zorg er daarom voor dat uw kat of hond de nodige bescherming krijgt.

 

Tegenwoordig zijn er tal van sprays, pillen en banden te koop die uw huisdier moeten beschermen tegen teken. Helaas zijn ze niet allemaal even effectief en is het aangewezen om uw kat of hond dagelijks te controleren op teken, om ervoor te zorgen dat ze gevrijwaard blijven van de ziekte van Lyme. Deze aandoening ontstaat door de bacterie Borrelia burgdorferi, die zich in de darmen van de teek bevindt. Wanneer de teek zich in de huid van uw huisdier boort en bloed begint te zuigen, zal de bacterie zich vermenigvuldigen en uw kat of hond besmetten.

Herken de symptomen

Hoewel katten in mindere mate vatbaar zijn voor de ziekte van Lyme, zijn honden er des te gevoeliger voor. Beide viervoeters kunnen tal van symptomen ervaren bij een besmetting. Zo kunnen er roodkleurige vlekken rond de tekenbeet ontstaan net als gewrichtsontstekingen, ontstekingen van de lymfevaten en de hartspier. Uw viervoeter zal minder eetlust vertonen en mogelijk een vermoeide en koortsige indruk geven. Ook het centrale zenuwstelsel kan aangetast worden, waardoor gedragsveranderingen (agressie, epileptische aanvallen…) kunnen ontstaan.

Veel symptomen kunnen verdwijnen en stelselmatig weer opduiken. Daarom is een diagnose stellen niet altijd eenvoudig, gezien de symptomenook nog eens van uiteenlopende aard kunnen zijn. In dit geval is het aangewezen om gespecialiseerde labo-onderzoek te laten uitvoeren.

Ziekte van Lyme behandelen

Wanneer uw huisdier het slachtoffer is van de ziekte van Lyme, kan antibiotica de oplossing bieden. Dit neemt niet weg dat er een aangepaste behandeling nodig is om de opgelopen schade aan de organen, voornamelijk het hart en de nieren te beperken. De prognose is afhankelijk van de ernst van de symptomen. De ziekte van Lyme geeft zelden symptomen bij katten, hoewel het bij elke viervoeter ernstige schade aan de organen kan veroorzaken. Gelukkig bestaat er een vaccinatie tegen de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt, hoewel deze bij honden frequenter toegediend wordt dan bij katten. Preventie is steeds aangeraden!

Heeft u vragen over de ziekte van Lyme? Contacteer uw dierenarts voor meer informatie.

Wat is er dringend?

Hoe sneller hoe beter!

Indien u denkt dat uw hond mogelijk besmet is met de ziekte van Lyme is een snelle tussenkomst noodzakelijk, hoe sneller de behandeling wordt opgestart, hoe beter de prognose voor uw huisdier. Weer zeker niet verlegen de wachtdienst voor dierenarts te contacteren.

Onze medewerkers weten op elk moment van de dag of de nacht welke dierenarts van wacht is of bij welke dierenarts of wachtdienst u nog terecht kan.