Dierenarts van Wacht

  • 24/7

    Bereikbaar

    Wij staan 24/7 voor u klaar om u te helpen een dierenarts in uw gemeente te vinden.

    Bel ons!
  • 24/7

    Geholpen

    Wij garanderen steeds een berschikbare dierenarts in de buurt van uw gemeente te kunnen vinden.

    Bel ons!

Dag en nacht

Onze medewerkers beantwoorden uw oproep dag en nacht. Wij kunnen u op elk moment de gegevens van een beschikbare dierenarts bezorgen.

Bel ons

Uw Gemeente

Ook in uw gemeente kunnen wij 24/7 een beschikbare dierenarts of dierenarts van wacht terugvinden. Onze medewerkers staan dag en nacht ter uwer beschikking.

Lees meer

Wachtdienst

Onze medewerkers verzamelen elke dag opnieuw alle gegevens over de wachtdiensten en de dierenarts van wacht in uw regio. Wij staan 24/7 voor u klaar.

Bel ons

Van een onschuldige verkoudheid tot de niesziekte

Zowel kittens als volwassen katten kunnen al eens last hebben van een niesbui. Maar wat als die niet overgaat? Heeft uw kat dan de niesziekte te pakken? Wist u dat een kat overigens niet moet niezen om aan deze dodelijke ziekte te lijden? Zorg er daarom voor dat u weet wanneer u niet of net wel aan de alarmbel moet trekken.

 

Hoewel katten in ons land standaard ingeënt worden om de niesziekte te voorkomen, zijn er nog te veel eigenaars die de vaccinaties van hun huisdier niet nauwkeurig opvolgen. Ook zwerfkatten kunnen makkelijk met de niesziekte in contact komen. Zeker wanneer het kittentijd is en veel dieren elkaar ontmoeten is het belangrijk om alert te zijn. Bovendien kunnen oudere katten of viervoeters met een verminderde weerstand gevoeliger zijn en bijgevolg een infectie oplopen. Katten kunnen zowel aan acute als chronische niesziekte lijden.

 

Acute niesziekte

Een kat die besmet is met de niesziekte kan de volgende ongemakken ervaren: neus- en ooguitvloeiing, niesbuien, rode ogen, koorts, verminderde eetlust, ...

Sommige katten beginnen te kwijlen omdat ze keelpijn hebben. Anderen hebben zweertjes op de tong. Er zijn nog tal van andere ongemakken die kunnen wijzen op de niesziekte. Het staat alvast als een paal boven water dat hoe jonger het diertje is, hoe erger de symptomen zullen zijn.

Gelukkig hoeft acute niesziekte niet dodelijk zijn. Wanneer u tijdig naar de dierenarts gaat, zal die uw kat er in de meeste gevallen weer bovenop helpen. Dat neemt niet weg dat de acute versie van de niesziekte in sommige gevallen ook dodelijk kan zijn. Er zijn ook katten die nooit volledig herstellen van de ziekte. Ze blijven snotteren of hervallen soms.

Chronische niesziekte

Wanneer katten herstellen van acute niesziekte, kunnen ze vergroeiingen in de neus krijgen die ervoor zorgen dat er slijmophopingen ontstaan. Dit kan ervoor zorgen dat de niesziekte stilaan de vorm van een chronische infectie aanneemt.

De symptomen van de chronische niesziekte zijn in de meeste gevallen vaag. Uw kat is af en toe verkouden, maar het kan zijn dat ze verder niets mankeert. In sommige gevallen zal de eetlust van de kat wel afnemen, waardoor ze zal vermageren. Toch is het belangrijk om na te gaan of uw kat effectief chronische niesziekte heeft, gezien er andere oorzaken kunnen zijn voor frequente verkoudheden en niesbuien. Misschien is een grasspriet de oorzaak van de niesbuien. Wie weet is uw kat allergisch, heeft ze poliepen of een tumor. Zeker wanneer er slechts uit één neusgat vocht vloeit, is nader onderzoek aangewezen.

Niesziekte voorkomen

Er zijn tal van manieren om ervoor te zorgen dat uw kat geen slachtoffer wordt van de niesziekte. Zo kunt u uw kat jaarlijks laten vaccineren bij uw dierenarts. Vooral bij kittens is het belangrijk dat u zo snel mogelijk alle inentingen in orde brengt. Gaat uw kat op pension? Zorg er dan zeker voor dat ze tegen de niesziekte beschermd is. Check of het pension regels stelt wat betreft vaccinaties, om erger te voorkomen.

Ook wanneer u in contact komt met andere katten, is voorzichtigheid aangewezen. Was altijd uw handen voordat u naar huis gaat. Vermoedt u dat uw kat de niesziekte te pakken heeft. Ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts, om de nodige zorgen toe te dienen. Heeft u al een kat in huis en overweegt u om ook een kitten aan te schaffen? Hou deze dan zeker apart totdat de tweede vaccinatie in orde is.

Heeft u verdere vragen over de niesziekte of andere aandoeningen? Contacteer uw dierenarts voor verdere informatie.

Wat is er dringend?

Niet te lang mee wachten

Met een kat die niest hoeft u daarom niet holderdebolder naar een dierenarts van wacht te hollen. Het is echter belangrijk uit te sluiten of er geen vreemd voorwerp in de neus zit, zoals een grasaar of er misschien meer aan de hand is. Contacteer daarom bij twijfel steeds een dierenarts en wacht daar niet te lang mee.

Onze medewerkers weten op elk moment van de dag of de nacht welke dierenarts van wacht is of bij welke dierenarts of wachtdienst u nog terecht kan.