Dierenarts van Wacht

 • 24/7

  Bereikbaar

  Wij staan 24/7 voor u klaar om u te helpen een dierenarts in uw gemeente te vinden.

  Bel ons!
 • 24/7

  Geholpen

  Wij garanderen steeds een berschikbare dierenarts in de buurt van uw gemeente te kunnen vinden.

  Bel ons!

Dag en nacht

Onze medewerkers beantwoorden uw oproep dag en nacht. Wij kunnen u op elk moment de gegevens van een beschikbare dierenarts bezorgen.

Bel ons

Uw Gemeente

Ook in uw gemeente kunnen wij 24/7 een beschikbare dierenarts of dierenarts van wacht terugvinden. Onze medewerkers staan dag en nacht ter uwer beschikking.

Lees meer

Wachtdienst

Onze medewerkers verzamelen elke dag opnieuw alle gegevens over de wachtdiensten en de dierenarts van wacht in uw regio. Wij staan 24/7 voor u klaar.

Bel ons

Help! Mijn kat is plots agressief.

Een kat kan poeslief zijn, maar van de ene dag op de andere veranderen in een katje dat u liever niet zonder handschoenen aanpakt. Vanwaar komt deze ommezwaai, die maakt dat u plots een blazend, venijnig monstertje in huis hebt en wat kunt u eraan doen?

 

Nog te vaak denken veel eigenaars dat er bij de kat een kink in de kabel is bij plots wijzigend gedrag. Een agressieve of venijnige kat is geen lachertje. Neem deze situatie vanaf het begin ernstig, want ze straffen of de les spellen gaat het gedrag enkel verergeren. Hoe onverwacht dit ook gebeurt, er is altijd een fysieke of mentale achterliggende oorzaak.

Meer horen en zien

Het is belangrijk om na te gaan wat er voorafgaand aan de gemoedswijziging plaatsvond, om zo het mogelijke probleem te achterhalen. Misschien gaat het om een gebeurtenis die voor u niet zichtbaar was. Katten zien en horen nu eenmaal beter en pikken daarom meer dingen op. De kans bestaat dus dat uw kat geschrokken is van iets waarvan u zich totaal niet bewust van bent.

Ook een fysiek probleem kan ervoor zorgen dat het gedrag van uw kat verandert. Een agressief dier kan pijn hebben of ziek zijn. Zeker wanneer het wangedrag tevoorschijn komt van zodra u de kat aanraakt, mag u ervan uitgaan dat er mogelijk een medische oorzaak is. Dat er iets mis is en dat ze pijn voelen kunnen katten als de beste verbergen. Het is daarom belangrijk om ze goed in de gaten te houden.

Check de tandjes

Een probleem dat men bij katten vaak over het hoofd ziet zijn de tandjes. Het is belangrijk om het gebit van uw kat nauwlettend op te volgen indien ze tekenen van pijn aangeeft. Vraag de dierenarts om na te gaan of het gebit nog gezond is. Tandproblemen worden helaas nog te vaak te laat ontdekt. Soms zijn de tanden zodanig aangetast, dat u zich niet kunt voorstellen hoeveel pijn uw kat moet hebben.

Wanneer er geen aantoonbare fysieke oorzaak is en uw kat valt toch aan, moet u op zoek naar een mentale verandering. Zo kan een kat haar frustraties en stress afreageren op een andere kat of gewoon op u. Deze vorm van agressie kan bijzonder intens zijn. In extreme gevallen kan een kat zelfs krijsend of grommend om aanvallen, met alle gevolgen vandien. De verwondingen die een kat in een moment van razernij nalaat kunnen diep zijn.

Om een razende kat te kalmeren, is het belangrijk dat ze hiervoor voldoende (adem)ruimte krijgt. Zet ze desnoods even apart om te bekomen. Wanneer twee katten vechten is het aangewezen om ze zo snel mogelijk uit elkaar te halen. U doet er in dit geval goed aan om de katten zo’n twee dagen apart te houden, zodat ze voldoende tijd krijgen om te bekomen. Zet ze niet te snel weer bij elkaar.

Hulp voor een agressieve kat

Veel eigenaars schrikken van het plots veranderende gedrag en weten niet meteen wat ermee gedaan. Bent u ten einde raad? Contacteer dan uw dierenarts. Hij kan u beslist bijstaan met raad en daad.

Stel dat er blijvend sprake is van agressief gedrag, dan is het op termijn zeker aan te raden om een gedragstherapeut in te schakelen. Dit doet u best nadat de dierenarts uw uitsluitsel heeft gegeven van een mogelijk onderliggend medisch probleem. Hoe dan ook is het belangrijk om voldoende aandacht te schenken aan de situatie. Eens een kat agressief wordt, is de kans vrij klein dat dit ongewenste gedrag ook weer spontaan verdwijnt.

Heeft u vragen over (het gedrag van) uw kat? Aarzel niet om uw dierenarts te contacteren voor meer informatie.

Wat is er dringend?

De kat kan aardig te keer gaan.

Een kat die je plots aanvalt is geen aangename situatie. Slaag je er niet in je kat tot bedaren te brengen, dan kan de dierenarts met wachtdienst je helpen met diverse kalmerende producten. Vooral wanneer je aangevallen wordt door de kat, kan di noodzakelijk zijn.

Onze medewerkers weten op elk moment van de dag of de nacht welke dierenarts van wacht is of bij welke dierenarts of wachtdienst u nog terecht kan.