Dierenarts van Wacht

 • 24/7

  Bereikbaar

  Wij staan 24/7 voor u klaar om u te helpen een dierenarts in uw gemeente te vinden.

  Bel ons!
 • 24/7

  Geholpen

  Wij garanderen steeds een berschikbare dierenarts in de buurt van uw gemeente te kunnen vinden.

  Bel ons!

Dag en nacht

Onze medewerkers beantwoorden uw oproep dag en nacht. Wij kunnen u op elk moment de gegevens van een beschikbare dierenarts bezorgen.

Bel ons

Uw Gemeente

Ook in uw gemeente kunnen wij 24/7 een beschikbare dierenarts of dierenarts van wacht terugvinden. Onze medewerkers staan dag en nacht ter uwer beschikking.

Lees meer

Wachtdienst

Onze medewerkers verzamelen elke dag opnieuw alle gegevens over de wachtdiensten en de dierenarts van wacht in uw regio. Wij staan 24/7 voor u klaar.

Bel ons

Kaalheid bij katten is een voorbode voor grotere problemen

Zelfs de best verzorgde kat kan al eens vachtproblemen hebben. Wanneer ze huidirritatie begint te vertonen of kale plekken heeft is het aangewezen om langs te gaan bij de dierenarts. Deze symptomen kunnen namelijk een voorbode zijn voor ernstige aandoeningen.

De vacht van een kat vertelt hoe het met haar gezondheid gesteld is. Wanneer de haren wat doffer zijn en stugger aanvoelen, mag u ervan uitgaan dat ze een tekort heeft aan bepaalde voedingsstoffen en vitamines. Wanneer ze ook nog eens huidirritatie en kale plekken begint te vertonen, raadpleeg dan zo snel mogelijk de dierenarts. Kaalheid hangt in de meeste gevallen samen met ernstige gezondheidsproblemen. Het kan gaan om een allergische reactie, de aanwezigheid van parasieten of een huidaandoening. Er zijn tal van oorzaken waarom een kat plots kale plekken kan krijgen. Daarom is het belangrijk dat u uw kat laat onderzoeken.

 

Aandoeningen die kaalheid in de hand werken

Wanneer een kat overdreven begint te krabben, te likken of te bijten kan dit kale plekken veroorzaken. Maar ook wanneer uw kat een halsband draagt, kan het gebeuren dat de huid gaat irriteren. Er zijn tal van redenen waarop uw kat kaal wordt. We geven alvast een overzicht van enkele aandoeningen die haaruitval in de hand werken.

Ringworm: huidschimmel die kale plekken veroorzaakt op het hoofd, de oorschelpen en de poten. Ringworm is ook besmettelijk voor mensen.

Vlooienallergie: een kat die vlooien heeft, ervaart sowieso veel jeuk. Wanneer ze ook nog eens allergisch is voor deze irritante beestjes, dan zal ze zich suf gaan krabben, gezien het speeksel van de vlo een immuunreactie veroorzaakt.

Feline symmetrische alopecia: aantasting van het endocriene systeem (= eierstokken of testikels, bijnieren, hypofyse, schildklier en bijschildklieren), waarbij ernstig haarverlies ontstaat op de buik en borst, rond de anus en geslachtsdelen, aan de binnenzijde van de poten en onder de oksels.

Miliaire dermatitis veroorzaakt veel korstjes op de huid van uw kat. Deze ontstekingsreactie kan een gevolg zijn van de aanwezigheid van vlooien, teken, luizen of teken. Ook een allergie kan mogelijk aan de basis liggen. Heeft uw kat korstige of kale plekken of gebroken haren? Ga dan naar de dierenarts voor een noodzakelijke behandeling.

Sommige katten kunnen ook overgevoelig reageren op bepaalde stoffen, waardoor hun immuunsysteem tilt slaat: vlooien, huisstofmijt, voedsel, andere dieren... Het is belangrijk om na te gaan waarom uw kat zo heftig reageert, om verdere hinder in de toekomst te voorkomen. Ook zwangere kattinnen en katten die emotioneel zijn kunnen kale plekken krijgen. Psychogene alopecia, zoals deze emotionele reactie heet, komt vaker voor bij sommige raskatten als de Birmaan, Siamees, abessijn... Het dragen van een halsband kan haarverlies veroorzaken in de nek. Wat de oorzaak ook is, wees steeds alert en contacteer bij enige twijfel de dierenarts.

Naar de dierenarts?

Wanneer uw kat vachtproblemen ervaart, waarbij de pels steeds dunner wordt en er kale plekken zichtbaar zijn, dan is het altijd verstandig om contact op te nemen met de dierenarts. Ook wanneer uw kat overmatig begint te likken, te bijten of te krabben, kan het raadzaam zijn om professionele hulp in te roepen. De dierenarts kan altijd de nodige onderzoeken doen om de oorzaak van kaalheid of huidirritatie te achterhalen.

Heeft u vragen over dit onderwerp? Aarzel dan niet om uw dierenarts te contacteren voor meer informatie.

Wat is er dringend?

Plots kaal? Niet dringend!

Indien u in het holst van de nacht opmerkt dat uw kat plots kaal is geworden hoeft u niet onmiddellijk de dierenarts van wacht uit haar of zijn bed te bellen. Maak de volgende werkdag een afspraak via haar of zijn secretariaat en laat uw kat onderzoeken door een uitgeslapen dierenarts.

Onze medewerkers weten op elk moment van de dag of de nacht welke dierenarts van wacht is of bij welke dierenarts of wachtdienst u nog terecht kan.