Dierenarts van Wacht

 • 24/7

  Bereikbaar

  Wij staan 24/7 voor u klaar om u te helpen een dierenarts in uw gemeente te vinden.

  Bel ons!
 • 24/7

  Geholpen

  Wij garanderen steeds een berschikbare dierenarts in de buurt van uw gemeente te kunnen vinden.

  Bel ons!

Dag en nacht

Onze medewerkers beantwoorden uw oproep dag en nacht. Wij kunnen u op elk moment de gegevens van een beschikbare dierenarts bezorgen.

Bel ons

Uw Gemeente

Ook in uw gemeente kunnen wij 24/7 een beschikbare dierenarts of dierenarts van wacht terugvinden. Onze medewerkers staan dag en nacht ter uwer beschikking.

Lees meer

Wachtdienst

Onze medewerkers verzamelen elke dag opnieuw alle gegevens over de wachtdiensten en de dierenarts van wacht in uw regio. Wij staan 24/7 voor u klaar.

Bel ons

Mijn kat sproeit. Wat nu?

Katten die naast de bak plassen of doorheen het huis sproeien, het komt vaker voor dan u denkt. Maar wat moet u met een dier dat zijn behoeften buiten de kattenbak doet? In eerste instantie is het belangrijk om na te gaan wat de aanleiding van dit gedrag is, in de hoop het te kunnen corrigeren.

 

Een kat beslist niet zomaar om van de ene dag op de andere om naast de bak te gaan plassen of te sproeien. Er is altijd een fysieke of mentale verandering die ervoor zorgt dat de poes des huizes plots afwijkend gedrag gaat vertonen. Denkt u dat er een lichamelijke oorzaak aan de basis van het veranderende gedrag ligt? Ga dan naar uw dierenarts voor verder onderzoek. Zowel een blaasontsteking als blaasgruis kunnen een belangrijke rol spelen. Met een lichamelijk en urineonderzoek kan de dierenarts nagaan wat er precies aan de hand is. Indien blijkt dat uw kat op en top gezond is, dan moet u op zoek gaan naar het achterliggende mentale probleem.

Gedragsproblemen

Wanneer we gaan kijken naar gedragsproblemen is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen plassen en sproeien. Wanneer een kat onzindelijk is, dan betekent dit dat ze naast de bak plast. Hoe u dit mogelijk kunt oplossen? Door de kattenbak vaker te verschonen, door er meerdere te plaatsen, door de bak van plaats te veranderen.

Elke kat die stress ervaart, kan beginnen sproeien. Hoewel veel mensen denken dat enkel katers sproeien, kunnen kattinnen er ook wat van. Sproeien herkent u aan de urine die de kat tegen verticale oppervlakken achterlaat, zoals een muur, een tafelpoot of kast… Er zijn verschillende situaties waarin uw kat te veel stress kan ervaren. Zo kan ze gevoelig zijn voor te veel soortgenoten in haar omgeving, die al dan geen bekende katten voor haar zijn. Ook een nieuwe partner of baby kunnen het thuisgevoel van de kat danig verstoren. Verbouwingen of een verhuis kunnen eveneens een stressfactor zijn, net als de verandering van routine. Observeer uw kat nauwlettend om te achterhalen waar het probleem zich bevindt.

Sproeien vermijden

Een kat die sproeit is lastiger dan een kat die naast de bak plast. Dit probleem is moeilijk op te lossen, wat niet wil zeggen dat het niet kan. Er zijn verschillende redenen waarom een kat gaat sproeien. Heeft uw kat schrik van andere dieren in huis of viervoeters in de buurt? Probeer dan zoveel mogelijk de stress te verminderen. Zorg ervoor dat uw kat opnieuw een veilig gevoel krijgt. Vraag advies aan uw dierenarts!

Net als bij urinevlekken is het belangrijk om de sproeiplekken grondig schoon te maken. Gebruik een middel om ook de geur van de urine te vernietigen. Sproeit uw kat steeds op dezelfde plekken? Dan kunt u deze mogelijk barricaderen. Of probeer uw kat in sommige ruimten te weren. In sommige gevallen veroorzaakt een minder propere kattenbak het sproeigedrag. Zorg er dus voor dat u hem voldoende reinigt en de vulling regelmatig vervangt.

Nooit straffen

Een kat straffen voor haar onzindelijk gedrag is nooit een goed idee. Dit gaat het probleem alleen maar erger maken. Onderneem actie. Achterhaal waar het probleem zich situeert. Zo is het belangrijk dat u alle plasplekken goed schoonmaakt, of het nu op de zetel of tegen de tafelpoot is. Gebruik hiervoor soda, azijn, chloor of bleekwater om de geur te verwijderen. Indien uw kat op bed plast, kan een ander wasmiddel of een nieuwe wasverzachter mogelijk een oplossing bieden.

Soms kan een verandering van kattenbakvulling ook onzindelijkheid met zich meebrengen. Of misschien is het schoonmaakmiddel waarmee u de kattenbak reinigt wel de boosdoener. De kattenbak verplaatsen helpt in sommige gevallen. Ook een extra exemplaar plaatsen is het overwegen waard. Zet de kattenbak steeds op een rustige plek en zorg ervoor dat het eten en drinken van de kat niet in de buurt staan. Indien u alle mogelijkheden overloopt, dan lukt het u vast om de onzindelijkheid van uw kat tegen te gaan.

Heeft u nog vragen over onzindelijke of sproeiende katten? Contacteer uw dierenarts voor verdere informatie.

Wat is er dringend?

Steeds vervelend, nooit dringend!

Een kat die sproeit, is nooit echt aangenaam, maar het is onder geen beding een reden om een beroep te doen op een dierenarts met wachtdienst.

Opletten met blaasproblemen

Er is een verschil tussen een kat die sproeit en een kat die in huis plast. Bij deze laatste kan de oorzaak een blaasprobleem zijn.

Onze medewerkers weten op elk moment van de dag of de nacht welke dierenarts van wacht is of bij welke dierenarts of wachtdienst u nog terecht kan.