Dierenarts van Wacht

 • 24/7

  Bereikbaar

  Wij staan 24/7 voor u klaar om u te helpen een dierenarts in uw gemeente te vinden.

  Bel ons!
 • 24/7

  Geholpen

  Wij garanderen steeds een berschikbare dierenarts in de buurt van uw gemeente te kunnen vinden.

  Bel ons!

Dag en nacht

Onze medewerkers beantwoorden uw oproep dag en nacht. Wij kunnen u op elk moment de gegevens van een beschikbare dierenarts bezorgen.

Bel ons

Uw Gemeente

Ook in uw gemeente kunnen wij 24/7 een beschikbare dierenarts of dierenarts van wacht terugvinden. Onze medewerkers staan dag en nacht ter uwer beschikking.

Lees meer

Wachtdienst

Onze medewerkers verzamelen elke dag opnieuw alle gegevens over de wachtdiensten en de dierenarts van wacht in uw regio. Wij staan 24/7 voor u klaar.

Bel ons

Een rat kan schadelijk zijn voor uw gezondheid

Sommige mensen denken er niet aan om een rat in huis te nemen. Voor anderen is deze knager het perfecte gezelschap. Ratten hebben dan ook heel wat in hun mars. Ze passen zich makkelijk aan, zijn volgzaam en bijzonder nieuwsgierig. Toch kan niet zomaar iedereen een rat in huis nemen, omdat ze vaak drager zijn van tal van zoönoses.

 

Een zoönose is een ziekte die overgedragen kan worden van dier op mens. Denk bijvoorbeeld maar aan hondsdolheid. Jaarlijks sterven mensen aan de gevolgen van deze ziekte, nadat ze gebeten worden door een hond die er drager van was. Ook ratten kunnen verschillende zoönoses met zich meebrengen. Heeft u een zwakkere gezondheid? Laat uw immuunsysteem het soms afweten? Denk dat goed na voordat u een rat in huis haalt.

Besmetting

Ratten kunnen soms verdomd hard bijten, bijvoorbeeld wanneer ze zich in het nauw gedreven voelen, van iets schrikken of wanneer ze niet sociaal genoeg zijn. Maar niet alleen een beet kan een besmetting veroorzaken. Ook wanneer u in contact komt met het speeksel of de uitwerpselen kan er gevaar ontstaan. Onrechtstreeks kunnen vlooien en teken ook boosdoeners zijn.

Maar welke ziektes draagt een rat nu precies over? Dit diertje kan mogelijk besmet zijn met de virale zoönose cowpox of koepokken, vergelijkbaar met pokken bij de mens. Deze besmetting is gemakkelijk onder controle te krijgen. Ook het Seoul hantavirus kan overgedragen worden van ratten op mensen, wat bij beiden de longen en nieren aantast. En dan is er nog de rattenbeetziekte, waarbij de symptomen pas twee à vier weken later duidelijk worden. De besmette wond geneest traag en blijft ontsteken. Wie de rattenbeetkoorts te pakken heeft, ervaart koortsige opflakkeringen die in het slechtste geval maanden kunnen aanhouden.

Raadpleeg uw dierenarts

Bent u van plan om een rat in huis te halen? Vraag vooraf advies aan uw dierenarts. Hij kan u wijzen op de mogelijke gevaren die gepaard gaan met de aanschaf van dit diertje. De dierenarts kan u inlichten over de zoönoses en de mogelijke gevaren. Indien de dierenarts een zoönose bij uw rat vaststelt, dan kan hij u bijstaan in de opvolging hiervan. Hij kan bovendien de hulp van uw huisarts inroepen indien er besmettingsgevaar is.

Heeft u verder nog vragen over ratten en zoönoses? Contacteer dan uw dierenarts voor meer informatie.

Wat is er dringend?

Advies inwinnen? Tijdens de kantooruren!

Een dierenarts met wachtdienst is er niet om wat algemene vraagjes te stellen, daarvoor kan je best tijdens de kantooruren contact opnemen. Twijfel je echter of je vraag toch dringend zou kunnen zijn? Onze dienst kan dag en nacht gecontacteerd worden, zelfs met banale vragen, indien nodig verwijzen we je onmiddellijk door naar een dierenarts van wacht.

Onze medewerkers weten op elk moment van de dag of de nacht welke dierenarts van wacht is of bij welke dierenarts of wachtdienst u nog terecht kan.