Dierenarts van Wacht

 • 24/7

  Bereikbaar

  Wij staan 24/7 voor u klaar om u te helpen een dierenarts in uw gemeente te vinden.

  Bel ons!
 • 24/7

  Geholpen

  Wij garanderen steeds een berschikbare dierenarts in de buurt van uw gemeente te kunnen vinden.

  Bel ons!

Dag en nacht

Onze medewerkers beantwoorden uw oproep dag en nacht. Wij kunnen u op elk moment de gegevens van een beschikbare dierenarts bezorgen.

Bel ons

Uw Gemeente

Ook in uw gemeente kunnen wij 24/7 een beschikbare dierenarts of dierenarts van wacht terugvinden. Onze medewerkers staan dag en nacht ter uwer beschikking.

Lees meer

Wachtdienst

Onze medewerkers verzamelen elke dag opnieuw alle gegevens over de wachtdiensten en de dierenarts van wacht in uw regio. Wij staan 24/7 voor u klaar.

Bel ons

Eikels zijn giftig voor honden

Met de herfst in aantocht is het belangrijk om uw hond in bosrijke gebieden in de gaten te houden. U moet er vooral voor zorgen dat hij uit de buurt blijft van jonge, groene eikels. Ze zijn namelijk giftig. Maar ook kastanjes en dennenappels kunnen gevaarlijk zijn, zeker tijdens een rondje ravotten.

 

Misschien is de kans dat uw hond eikels of eikenbladeren eet niet bijzonder groot. Toch is het goed om te weten dat ze giftig zijn en dus mogelijk een gevaar vormen voor uw trouwe viervoeter. Zowel eikels als de bladeren bevatten grote hoeveelheden tannine, ook wel looizuur genoemd. Wanneer de hond te veel van deze gevaarlijke stof opneemt, zal hij buikpijn krijgen. Die pijn zal al snel gepaard gaan met braken en diarree. In het ergste geval gaan de nieren falen en zal de hond dus sterven.

 

Extra voorzichtig met jonge eikels

Jonge eikels kunnen dus levensgevaarlijk zijn voor honden, omdat ze een ernstige vergiftiging kunnen veroorzaken. Hoe u ervoor kunt zorgen dat uw hond niet op eikels kauwt? Voorzie een balletje of een frisbee als speelgoed wanneer u met uw viervoeter in het bos gaat ravotten. Zorg ervoor dat uw viervoeter geen jonge eikels binnenspeelt. Oudere eikels richten gelukkig minder schade aan. Gebeurt het toch dat uw hond op jonge eikels kauwt of ze zelfs opeet, ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts.

 

Wanneer uw hond eikels inslikt, kunnen ze niet alleen een vergiftiging veroorzaken. Dit herfstfruit kan er ook voor zorgen dat uw viervoeter een darmblokkade oploopt. Bovendien kan de scherpe schil van de eikels het darmslijmvlies beschadigen en irriteren. Indien zich een darmblokkade voordoet, is een operatieve ingreep noodzakelijk. Hoe u een verstopping herkent? De buik van uw hond zal opzwellen. Bovendien zal hij weinig tot geen ontlasting hebben.

 

Dennenappels en kastanjes

Hoewel dennenappels en kastanjes niet giftig zijn voor uw hond, kan hij ze evenzeer inslikken. Ook hier kan een verstopping in het maag-darmkanaal ontstaan, waardoor een chirurgisch ingreep onvermijdelijk is. Hou uw hond tijdens een herfstwandeling of een spelletje in het bos dus altijd extra in de gaten.

 

Elektrische schokken kunnen dodelijk zijn

Ook wanneer huisdieren in contact komen met elektrische toestellen (en bliksem) kunnen ze verwondingen oplopen. In dit geval gaat het eerder om kleine wonden van droog, dood weefsel. Andere gevolgen zijn spierkrampen en een onregelmatige hartslag. Ondanks dat de uitwendige schade beperkt is, moet u bijzonder alert zijn. Elektrische schokken kunnen immers ook leiden tot vochtophoping in de longen, wat de ademhaling bemoeilijkt. Uiteindelijk kan uw huisdier bewusteloos raken en sterven.

 

Wanneer u vermoedt dat uw hond een vergiftiging opliep, neem dan steeds contact op met de dierenarts van wacht en eventueel het Antigifcentrum via 070 245 245 (24 op 7 bereikbaar).

Wat is er dringend?

Bellen bij twijfel

Twijfelt u of uw hond mogelijks een vergifiting heeft opgelopen of denkt u dat uw hond giftige planten heeft gegeten? Neem dan omiddellijk contact op met de dierenarts van wacht.

Onze medewerkers weten op elk moment van de dag of de nacht welke dierenarts van wacht is of bij welke dierenarts of wachtdienst u nog terecht kan.