Dierenarts van Wacht

 • 24/7

  Bereikbaar

  Wij staan 24/7 voor u klaar om u te helpen een dierenarts in uw gemeente te vinden.

  Bel ons!
 • 24/7

  Geholpen

  Wij garanderen steeds een berschikbare dierenarts in de buurt van uw gemeente te kunnen vinden.

  Bel ons!

Dag en nacht

Onze medewerkers beantwoorden uw oproep dag en nacht. Wij kunnen u op elk moment de gegevens van een beschikbare dierenarts bezorgen.

Bel ons

Uw Gemeente

Ook in uw gemeente kunnen wij 24/7 een beschikbare dierenarts of dierenarts van wacht terugvinden. Onze medewerkers staan dag en nacht ter uwer beschikking.

Lees meer

Wachtdienst

Onze medewerkers verzamelen elke dag opnieuw alle gegevens over de wachtdiensten en de dierenarts van wacht in uw regio. Wij staan 24/7 voor u klaar.

Bel ons

Hoe oorproblemen bij uw hond voorkomen

Zelfs als u de oren van uw viervoeter nauwlettend in de gaten houdt, dan nog bestaat de kans dat hij op een dag oorproblemen heeft. Vooral viervoeters met veel haar en langere flappers lopen een verhoogd risico op ongezonde oren die soms stevig kunnen jeuken en pijn doen. Het is niet verwonderlijk dat sommige viervoeters zich daarom anders gaan gedragen. Wees dus alert voor de signalen die wijzen op mogelijke irritatie en contacteer uw dierenarts voor bijstand.

 

Honden komen in alle soorten en maten: groot, klein, breed of smal. Sommige rassen hebben een langere staart dan anderen. Ook de oordracht varieert en die kan ervoor zorgen dat uw hond al dan niet frequent in aanraking komt met oorproblemen. Vooral viervoeters met (lange) afhangende oren hebben vaker last, net als honden met langere (oor)haren. Het is daarom belangrijk dat u ze regelmatig controleert en reinigt, om problemen voor te zijn. In vele gevallen gaat het om oorontstekingen en oormijt, die overigens ook tegelijkertijd voor kunnen komen.

Oorontsteking

Een hond kan op verschillende manieren een oorontsteking oplopen. Vooral viervoeters die graag een duik in het water nemen hebben al eens prijs. Maar ook ophopend vuil in de oren kan ervoor zorgen dat er een infectie ontstaat. Sommige kwalen kunnen ook rasgebonden of aangeboren zijn, zoals allergie├źn, overgevoeligheid en een afwijkende huidstructuur. Ook dichte beharing of een afwijkende vorm van de gehoorgang kunnen complicaties met zich meebrengen.

Net als een ontsteking kan oormijt knap lastig zijn voor uw viervoeter. Deze kleine parasiet voedt zich met dode huidcellen in het oor van de hond. Oormijt kan enorme jeuk veroorzaken, waardoor uw huisdier zich suf gaat krabben. Helaas kunt u oormijt niet met het blote waarnemen. In dit geval is het dus aangewezen om professionele hulp in te roepen, om zo de oorproblemen aan te pakken.

Symptomen

Hoe weet u nu wanneer uw hond last heeft van oormijt of een oorontsteking? Er zijn verschillende signalen die u kunt oppikken. Wanneer de oren van uw hond stinken, kan dit mogelijk wijzen op een ontsteking. Ook wanneer de oren warm aanvoelen of een afwijkende kleur hebben (in gezonde toestand is het oor roze), kan een oorontsteking de boosdoener zijn. In sommige gevallen zal de huid bij een infectie ook opzwellen. Ook een zwartgrijzige schijn in de oorschelp wijst op problemen.

Uw hond zal in vele gevallen aangeven dat er iets niet pluis is, door veranderd gedrag te vertonen. Krabt uw hond zich veel aan de oren? Schudt hij opvallend vaak met zijn hoofd? Schuurt uw viervoeter zich met het oor tegen meubels en muren aan? Houdt hij zijn hoofd scheef of hoort hij plots opvallend slechter? Het zijn allemaal signalen die wijzen op een oorprobleem.

Wacht niet te lang

Indien u niet onmiddellijk ingrijpt zullen er gaandeweg meer kwaaltjes opduiken die aangeven dat uw hond oorproblemen heeft. Door het veelvuldig krabben zal uw hond wonden krijgen of zelfs een bloedoor, een aandoening die opduikt wanneer de hond vaak met de oren flappert om de jeuk tegen te gaan. Bij een bloedoor zorgt een inwendige bloeding van het oor ervoor dat de oorschelp verdikt. Het is aan te raden om meteen naar de dierenarts te gaan, zodat die het bloedoor en het onderliggende probleem kan behandelen. Indien u te lang wacht om deze problemen aan te pakken, kan dit een chronische ontsteking of blijvende schade aan het oor veroorzaken.

De oren van uw hond de nodige aandacht geven is belangrijk. Een hond met gezonde flappers zal minder snel oorproblemen krijgen. U kunt de oren van uw hond schoonmaken, door de gehoorgang te behandelen met oorreinigingsmiddel. Dit product bevat een aangepaste zuurtegraad, die onschadelijk is voor de oren van uw viervoeter. Indien uw hond haar in de oren heeft, wat al dan niet rasgebonden is, dan is het belangrijk om ze tijdig te (laten) verwijderen. Zo voorkomt u een broeihaard van bacteri├źn. Vraag uw dierenarts hoe u dit het best kunt aanpakken. Wat u ook doet, gebruik nooit wattenstaafjes om de gehoorgang bij uw hond te reinigen. U verstoort op deze manier mogelijk de anatomie van het gehoor.

Denkt u dat uw hond last heeft van oorproblemen? Deed bovenstaande beschrijving van de symptomen bij u een belletje rinkelen? Dan neemt u best contact op met uw dierenarts. Hij kan u beslist verder helpen.

Wat is er dringend?

Pijnlijke bedoeling.

Een oorontsteking, hoewel meestal niet levensbedreigend, kan bijzonder pijnlijk zijn. Wacht daarom niet te lang om hulp in te roepen, desnoods van een dierenarts met wachtdienst.

Onze medewerkers weten op elk moment van de dag of de nacht welke dierenarts van wacht is of bij welke dierenarts of wachtdienst u nog terecht kan.