Dierenarts van Wacht

 • 24/7

  Bereikbaar

  Wij staan 24/7 voor u klaar om u te helpen een dierenarts in uw gemeente te vinden.

  Bel ons!
 • 24/7

  Geholpen

  Wij garanderen steeds een berschikbare dierenarts in de buurt van uw gemeente te kunnen vinden.

  Bel ons!

Dag en nacht

Onze medewerkers beantwoorden uw oproep dag en nacht. Wij kunnen u op elk moment de gegevens van een beschikbare dierenarts bezorgen.

Bel ons

Uw Gemeente

Ook in uw gemeente kunnen wij 24/7 een beschikbare dierenarts of dierenarts van wacht terugvinden. Onze medewerkers staan dag en nacht ter uwer beschikking.

Lees meer

Wachtdienst

Onze medewerkers verzamelen elke dag opnieuw alle gegevens over de wachtdiensten en de dierenarts van wacht in uw regio. Wij staan 24/7 voor u klaar.

Bel ons

Reizen met uw huisdier

Wie deze zomer eropuit trekt met kat of hond, moet ervoor zorgen dat de viervoeters zich ook vrij kunnen bewegen. Zo moeten alle huisdieren die reizen een geldig Europees paspoort op zak hebben, maar ook de nodige vaccinaties krijgen. Bereidt u dus goed voor wanneer u op vakantie vertrekt. Het zou immers doodzonde zijn als uw viervoeter roet in het eten gooit.

 

Wanneer u deze zomer met uw hond of kat een vakantie in het buitenland boekt, dan moet u ervoor zorgen dat uw viervoeter over een geldig Europees paspoort beschikt. Daarnaast moet elke hond een identificatiechip hebben. Voor katten is dit sinds 1 november 2017 ook verplicht. Alle katten die vanaf deze dag geboren zijn, moeten drager zijn van een identificatiechip. Wanneer uw kat naar het buitenland gaat, moet ze sowieso een chip hebben. Wat voor katten geldt, geldt overigens ook voor fretten.

Wat als u op vakantie gaat zonder paspoort en u krijgt controle? In dit geval kunnen de bevoegde instanties uw huisdier in beslag nemen. Het wordt dan ofwel in quarantaine geplaatst ofwel terug naar huis gestuurd. Een derde optie is euthanasie, maar dat gebeurt gelukkig niet al te vaak. Als eigenaar draait u bovendien op voor alle gemaakte kosten. Beschikt uw huisdier nog niet over een chip of geldig paspoort? Neem dan contact op met uw dierenarts. Hij kan u zeker en vast verder helpen, ook met de verplichte vaccinaties.

Hondsdolheid

Indien u met uw huisdier op vakantie vertrekt, is het altijd aangeraden om even langs de dierenarts te gaan. Afhankelijk van het land van bestemming zal uw kat of hond immers andere vaccins moeten krijgen, om ervoor te zorgen dat ze zorgeloos de grens over kunnen. Moet uw huisdier specifieke medicatie krijgen? Vraag dan vooraf aan uw dierenarts wat u moet ondernemen om op vakantie te kunnen vertrekken.

Eender de bestemming van uw vakantie-uitje, elk huisdier, of het nu een hond, een kat of een fret is, moet sowieso inge├źnt zijn tegen hondsdolheid. Dit vaccin moet minimum dertig dagen voor vertrek toegediend worden, tenzij de vorige inenting nog geldig is tot na de vakantie. Ter info: een vaccinatie tegen hondsdolheid is een jaar geldig.

Hoewel het niet verplicht is, kunt u voor uw hond of kat bijkomende maatregelen nemen. Zo kunt u uw huisdier beschermen tegen vlooien, luizen en teken. Zeker dit laatstgenoemde beestje durft al eens enkele hardnekkige ziektes verspreiden. Speel dus liever op veilig, om te voorkomen dat uw huisdier op vakantie of bij thuiskomst ziek wordt. Informeer u dus goed en contacteer uw dierenarts bij twijfel.

Wagenziek of vliegangst?

Verdraagt uw huisdier een ritje met de auto of een vlucht met het vliegtuig? U mag dan geen problemen hebben met eender welk vervoermiddel, maar stel uzelf de vraag of uw huisdier al deze transportmiddelen wel verdraagt. Indien uw hond of kat wagenziek is, dan is het geen goed idee om met het dier een roadtrip te ondernemen. Uiteraard is er medicatie die erger kan voorkomen, maar dan nog gaat uw huisdier er weinig plezier beleven.

Reist u met het vliegtuig, dan is het belangrijk dat u uw huisdier hierop voorbereid. Is het dier gewend om in een bench te zitten? Ook het ras van uw hond of kat kan een belangrijke rol spelen. Veel luchtvaartmaatschappijen weigeren immers kortsnuitige rassen. Vooraf de nodige info inwinnen bij uw dierenarts kan onnodige problemen voorkomen.

Vertrekt u binnenkort met het hele gezin, inclusief Max de hond of Mien de poes, op vakantie? Contacteer dan uw dierenarts om er zeker van te zijn dat ze zonder zorgen en met de nodige voorzorgen mee kunnen.

Wat is er dringend?

Dringende vakantie, geen urgentie.

Dringend en zelfs onverwachts op reis vertrekken is geen reden om een dierenarts van wacht of een wachtdienst voor dierenartsen te bellen. Zelfs indien u vergat om tijdig een vaccin te herhalen of toe te dienen zal de dierenarts de immuniteitsstatus niet kunnen wijzigen door enkel zijn of haar stempel in een paspoort te zetten. Denk er dus ruim op voorhand aan. Uw dierenarts beschikt over lijsten en brochures met de verreisten die voor elk land van toepassing zijn. Als u op reis vertrekt naar een land waar ze aan de andere kant van de weg rijden, met een andere munteenheid betalen of een ander schrift gebruiken, dan is de kans groot dat er ook bijzondere regels van toepassing zijn voor wat betreft het reizen met uw huisdier naar deze bestemmingen.

Importziekte?

Indien u echter bevreesd bent dat uw huisdier in het buitenland een besmetting heeft opgelopen, die u pas heeft opgemerkt na uw terugkeer, kan niet alleen het leven van uw huisdier, maar ook dat van andere dieren of uzelf in gevaar zijn. Aarzel niet en contacteer zo snel mogelijk uw dierenarts of de dierenarts van wacht voor verder onderzoek.

Onze medewerkers weten op elk moment van de dag of de nacht welke dierenarts van wacht is of bij welke dierenarts of wachtdienst u nog terecht kan.