Dierenarts van Wacht

 • 24/7

  Bereikbaar

  Wij staan 24/7 voor u klaar om u te helpen een dierenarts in uw gemeente te vinden.

  Bel ons!
 • 24/7

  Geholpen

  Wij garanderen steeds een berschikbare dierenarts in de buurt van uw gemeente te kunnen vinden.

  Bel ons!

Dag en nacht

Onze medewerkers beantwoorden uw oproep dag en nacht. Wij kunnen u op elk moment de gegevens van een beschikbare dierenarts bezorgen.

Bel ons

Uw Gemeente

Ook in uw gemeente kunnen wij 24/7 een beschikbare dierenarts of dierenarts van wacht terugvinden. Onze medewerkers staan dag en nacht ter uwer beschikking.

Lees meer

Wachtdienst

Onze medewerkers verzamelen elke dag opnieuw alle gegevens over de wachtdiensten en de dierenarts van wacht in uw regio. Wij staan 24/7 voor u klaar.

Bel ons

Ook katten kunnen slachtoffer worden van oververhitting en een zonnesteek

Een kat die van de warmte weet? Het komt zelden voor. Wanneer uw kat ziek lijkt op een zomerse dag, ga er dan niet te snel van uit dat het aan de warmte ligt. Hoewel een kat vatbaar is voor oververhitting, kan er ook iets anders aan de hand zijn. Ze kan ook last hebben van een zonnesteek…

 

Net zoals wij functioneert de kat optimaal op kamertemperatuur. Niet alleen bij een omgevingstemperatuur van 22 graden voelt deze viervoeter zich prima. Het lichaam van een kat past zich perfect aan bij temperaturen die schommelen tussen het vriespunt en 35 graden. Enkel de snoet is gevoelig voor temperatuurwisselingen.

Katten transpireren via de voetzolen en wassen zich om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Hoewel het zelden voorkomt, kan een kat oververhit geraken. Vooral bij hele jonge en oudere katten is voorzichtigheid aangewezen, gezien ze gevoeliger zijn voor (extreme) warmte. Ook katten met overgewicht kunnen sneller hinder ondervinden, net als katten met hart- of longaandoeningen. En dan zijn er nog de pluizige viervoeters met een dikke lange vacht, die zonder twijfel een invloed heeft op hun lichaamstemperatuur.

Temperatuur geleidelijk naar beneden halen

Wanneer u vermoedt dat uw kat een zonnesteek heeft, dan is het belangrijk om haar lichaamstemperatuur geleidelijk aan naar beneden te halen. Gebruik natte handdoeken om de buik en de voetkussentjes af te koelen. Leg uw kat nooit in ijskoud water en gebruik zeker geen ijsblokjes. Zo werkt u mogelijk onderkoeling in de hand, wat ook gevaarlijk is. Om de bloedcirculatie te stimuleren kunt u de huid lichtjes masseren en de pootjes strekken. Neem zo snel mogelijk contact op met de dierenarts om erger te voorkomen. Wanneer uw kat geen behandeling krijgt, zal ze in coma geraken en uiteindelijk sterven.

Wat is er dringend?

Steeds levensbedreigend

Oververhitting is steeds een levensbedreigende situatie. Haal uw huisdier onmiddellijk uit de warme omgeving, maar vermijdt zeker een te bruuske afkoeling. Contacteer onmiddellijk de dierenarts van wacht of de wachtdienst voor dierenartsen, zodra uw huisdier uit de (te) warme omgeving is.

De dierenarts zal u aan de telefoon aan de hand van enkele vragen adviseren wat u dient te doen alvorens het dier naar de praktijk te transporteren en hoe u het transport het beste kan laten verlopen.

Onze medewerkers weten op elk moment van de dag of de nacht welke dierenarts van wacht is of bij welke dierenarts of wachtdienst u nog terecht kan.