Dierenarts van Wacht

 • 24/7

  Bereikbaar

  Wij staan 24/7 voor u klaar om u te helpen een dierenarts in uw gemeente te vinden.

  Bel ons!
 • 24/7

  Geholpen

  Wij garanderen steeds een berschikbare dierenarts in de buurt van uw gemeente te kunnen vinden.

  Bel ons!

Dag en nacht

Onze medewerkers beantwoorden uw oproep dag en nacht. Wij kunnen u op elk moment de gegevens van een beschikbare dierenarts bezorgen.

Bel ons

Uw Gemeente

Ook in uw gemeente kunnen wij 24/7 een beschikbare dierenarts of dierenarts van wacht terugvinden. Onze medewerkers staan dag en nacht ter uwer beschikking.

Lees meer

Wachtdienst

Onze medewerkers verzamelen elke dag opnieuw alle gegevens over de wachtdiensten en de dierenarts van wacht in uw regio. Wij staan 24/7 voor u klaar.

Bel ons

Hoe gevaarlijk zijn wespen voor uw huisdier?

We weten allemaal dat wespen gevaarlijk kunnen zijn, ook voor onze huisdieren. Toch blijft het oppassen geblazen, want we hebben niet altijd in de gaten wanneer de kat of de hond achter een van deze gevaarlijke beestjes aangaat. De kans bestaat dan ook dat uw huisdier vroeg of laat gestoken wordt door een wesp. Wat dan?

 

Op zich kan het geen kwaad wanneer uw huisdier gestoken wordt door een wesp. Fijn is het zeker niet, pijnlijk des te meer. Maar wanneer uw kat of hond meerdere malen gestoken wordt, dan is het zeker aan te raden om de dierenarts te raadplegen.

 

Bijen vs wespen

Hoewel bijen ook wel eens kunnen prikken, zijn wespen net iets gevaarlijker voor uw viervoeter. De scherpe bijenangel is gemaakt om in de huid achter te blijven, waardoor de bij in de meeste gevallen een keer steekt en vervolgens overlijdt. Een angel van een wesp is echter steviger en pijnlijker. Dit beestje kan meerdere keren steken en doet dit vaak in het gezicht van dieren. Vooral steken op de neus kunnen behoorlijk pijnlijk zijn.

In vergelijking met katten, worden honden vaker het slachtoffer van meerdere wespensteken in de mond, op de tong en zelfs in de keel. Vanaf het moment dat deze verwondingen beginnen opzwellen, kunnen wespensteken levensbedreigend worden. De zwelling kan de keel immers dichtdrukken, waardoor de luchtwegen geblokkeerd worden.

Kenmerken van hevige reactie

Wanneer uw huisdier meerdere wespensteken oploopt, kan het lichaam hierop hevig gaan reageren. Zeker wanneer uw kat of hond allergisch is voor de giftige stoffen in de angel van de wesp, is het belangrijk dat u zo snel mogelijk hulp van een dierenarts inroept. Kenmerken van een hevige (allergische) reactie zijn:
● verzwakte conditie
● ademhalingsproblemen
● een zwelling op en rond te plaats waar de wesp stak

Wees bijzonder alert met zwellingen rond de nek, de keel en het hoofd. Zij kunnen immers catastrofale gevolgen hebben wanneer u niet tijdig ingrijpt (bv. verstikking). Wanneer uw hond stevig reageert op een wespensteek, ga dan meteen naar de dierenarts.

 

Wespensteek verzorgen

Wanneer de angel van de wesp in uw huisdier achterblijft, dan kan u deze in principe laten zitten. Uw hond of kat gaat weinig hinder ondervinden. Wilt u de angel toch verwijderen, doe dit dan nooit met een pincet of tang. Door de knijpbeweging kan er mogelijk nog wat gif van de angel vrijkomen. Het is beter om de angel weg te krabben, bv. met de vingernagels. Om de pijn te verminderen kan u op de wonde een mengsel van water en soda smeren. U kunt ook wat ijs (of een pack) in een handdoek wikkelen om de zwelling tegen te gaan. Wanneer uw huisdier niet meteen hevig reageert op een wespensteek is het toch aangewezen om uw hond of kat enkele dagen nauwlettend in de gaten te houden. Ook wanneer de zwelling blijft aanhouden, consulteert u best een dierenarts.

Heeft u vragen of wenst u meer informatie over dit thema? Neem dan gerust contact op met uw dierenarts.

Wat is er dringend?

Plaats, aantal en reactie

Neem onmiddellijk contact op met de dierenarts van wacht of de wachtdienst voor dierenartsen wanneer:
● Uw dier gestoken is in de muil
● Uw dier gestoken is in de buurt van de keel
● Uw dier op verschillende plaatsen gestoken is
● Uw dier abnormaal hevig reageert op de steek.

Onmiddellijk naar de dierenarts

Onze medewerkers weten op elk moment van de dag of de nacht welke dierenarts van wacht is of bij welke dierenarts of wachtdienst u nog terecht kan.