Dierenarts van Wacht

 • 24/7

  Bereikbaar

  Wij staan 24/7 voor u klaar om u te helpen een dierenarts in uw gemeente te vinden.

  Bel ons!
 • 24/7

  Geholpen

  Wij garanderen steeds een berschikbare dierenarts in de buurt van uw gemeente te kunnen vinden.

  Bel ons!

Dag en nacht

Onze medewerkers beantwoorden uw oproep dag en nacht. Wij kunnen u op elk moment de gegevens van een beschikbare dierenarts bezorgen.

Bel ons

Uw Gemeente

Ook in uw gemeente kunnen wij 24/7 een beschikbare dierenarts of dierenarts van wacht terugvinden. Onze medewerkers staan dag en nacht ter uwer beschikking.

Lees meer

Wachtdienst

Onze medewerkers verzamelen elke dag opnieuw alle gegevens over de wachtdiensten en de dierenarts van wacht in uw regio. Wij staan 24/7 voor u klaar.

Bel ons

Gezonde vs. zieke hamster: merk het verschil

Alle beestjes kunnen ziek worden, ook hamsters. Daarom is het belangrijk om al zeker een gezond dier aan te schaffen. Maar nog belangrijker is om te weten hoe u een zieke hamster kunt herkennen en wat u moet ondernemen om ze weer gezond te krijgen.

 

Wie een hamster wil aanschaffen kan kiezen uit verschillende rassen. Zo is er de populiare Syrische hamster, ook wel goudhamster genoemd. De Chinese dwerghamster is iets kleiner en heeft een donkere streep over de rug. De donkere streep van de Russische dwerghamster loopt dan weer van de ogen tot aan de staart. Deze diertjes schaft u beter per twee aan, gezien ze in de natuur in groepen leven. Alle hamsters communiceren aan de hand van hoge piepgeluiden.

 

Wat u bij de aanschaf van een hamster vooral in de gaten moet houden, zijn de volgende zaken:

● ogen: helder, zonder afscheiding
● neus: moet proper zijn, zonder afscheiding
● vacht: glanzend en netjes
● lichaamsbouw: rond, zonder bulten of uitstulpingen
● ademhaling: mag niet hijgen

Indien een hamster aan bovenstaande criteria voldoet, mag u ervan uitgaan dat u een gezond huisdier aanschaft. Hoewel een goed verzorgde hamster zelden gezondheidsproblemen ervaart, kunnen deze beestjes toch vatbaar zijn voor verschillende ziektes en kwaaltjes. We geven een overzicht van de meestvoorkomende aandoeningen.

 

Veel voorkomende aandoeningen bij hamsters

● Abces: ontstaat meestal onderhuids, al dan niet na een vechtpartij met een andere hamster. Een abces in de bek wijst vrijwel altijd op tandproblemen. Hier is een behandeling met antibiotica en een spoeling met zoutwater aangewezen.
● Constipatie: dit komt vaak voor bij jonge hamsters die nog moedermelk krijgen. Oudere hamsters hebben er soms last van wanneer ze verkeerd strooisel eten. Geef uw hamster wat extra fruit en groenten om dit te verhinderen.
● Diarree: meestal is een verstoorde darmfunctie de boosdoener. Uw hamster zit dan wat lusteloos in een hoekje weggekropen en wil niet eten. Naar de dierenarts gaan voor verdere behandeling is aangewezen.
● Luchtwegeninfectie: Wanneer een hamster te vaak in een vochtige ruimte zit, of een plaats waar het veel tocht, dan kan ze een infectie aan de luchtwegen ontwikkelen. Vooral oudere dieren zijn gevoelig en lopen al sneller een verkoudheid op.
● Oogontsteking: wanneer de oogleden van uw hamster aan elkaar kleven of onder de pus zitten, dan mag u er zeker van zijn dat uw huisdier een oogonsteking heeft. Deze ontstaat meestal in combinatie met een verkoudheid. Indien de ogen spoelen met lauw water niet helpt, is het aan te raden om professionele hulp in te schakelen. Een dierenarts kan indien nodig oogzalf met antibiotica voorschrijven.
● Oormijt: deze parasieten veroorzaken een korstige rand in en rond het oor, waaraan de hamster hoogstwaarschijnlijk gaat krabben. U kunt bij de dierenarts langsgaan om uw hamster een injectie te geven die de parasieten zal doden.
● Vergiftiging: omdat hamsters zich de hele dag door wassen, kunnen ze makkelijk een vergiftiging oplopen. Denk maar aan sprays of verf. Hou uw huisdier dus zeker in de gaten wanneer u grote kuis doet of onderhoudswerken uitvoert.

 

Heeft u vragen over het houden of de gezondheid van uw hamster? Contacteer uw dierenarts voor meer informatie.

Wat is er dringend?

Niet altijd eenvoudig

Het is niet altijd eenvoudig vast te stellen of uw hamster ziek is. U doet er goed aan bij twijfel contact op te nemen met de dierenarts van wacht zodat uw diertje kan onderzocht worden.

Onze medewerkers weten op elk moment van de dag of de nacht welke dierenarts van wacht is of bij welke dierenarts of wachtdienst u nog terecht kan.